ua en ru

Казахстан увійде до складу консорціуму іноземних компаній, що розробляють родовище Карачаганак

Казахстан увійде до складу консорціуму іноземних нафтових компаній, що розробляють велике нафтогазоконденсатне родовище Карачаганак, і завершить переговори з його акціонерами до кінця року. Про це агентству Reuters повідомив прем'єр-міністр Казахстану Карім Масімов.

Конфлікт навколо проекту Карачаганак, очолюваного BG і Eni, виник в 2009 р. Акціонери оскаржували встановлені їм мита на вивіз нафти, уряд наполягав на зворотному, домагаючись частки в проекті і контролю за фінансуванням третього етапу розробки родовища.

В результаті в 2010 р. позови були відкликані, і сторони сіли за стіл переговорів. За словами К.Масімова, переговори з акціонерами закінчаться в цьому році.

В середу міністр нафти Казахстану Сауат Мінбаєв сказав, що власті заморозять розвиток Карачаганака, якщо не домовляться з його акціонерами про умови третьої фази проекту.

Карачаганак із запасами 1,2 млрд т нафти і конденсату і більш ніж 1,35 трлн кубометрів газу є одним з найбільших діючих нафтогазоконденсатних родовищ у світі. На Карачаганаці добувається близько 49% всього газу і 18% всієї нафти в Казахстані.