ua en ru

Казахстан планує ввести тимчасову заборону на імпорт нафтопродуктів з Росії

У відносинах Росії і Казахстану услід за суперечками навколо Байконура може з'явитися нова проблема. Як стало відомо, Астана хоче ввести тимчасову заборону на імпорт нафтопродуктів з Росії, який складає близько 1,3 млн тонн в рік або приблизно 40 млрд руб. Ні у Москві, ні в Астані не думають, що російські нафтопродукти вдасться витіснити з ринку повністю, але Казахстан розраховує на серйозну допомогу в цьому з боку Китаю. Постраждати може насамперед "Газпром нафта", яка володіє мережею АЗС в країні. Про це пише "Комерсант".

Влада Казахстану обговорює ідею зупинки імпорту нафтопродуктів з Росії. Міністерство нафти і газу країни підготувало два варіанти постанови уряду. У першому мова йде про повну заборону імпорту високооктанового бензину і дизельного палива на півроку, а в другому - про введення "кількісного обмеження" на той же термін. Документи припускають закріплення за державним "Казмунайгазом" статусу оператора по ввезенню нафтопродуктів з Росії. Уряд також пропонує фонду національного добробуту "Самрук-Казина" і "Казмунайгазу" прийняти "необхідні заходи по обліку можливого негативного фінансового результату при виконання даної постанови". В уряді Казахстану і "Казмунайгазі" від коментарів відмовилися.

Джерела в російському уряді про плани Астани поки нічого не знають. Але сьогодні в Москві повинна відбутися зустріч віце-прем'єрів Росії і Казахстану Ігоря Шувалова і Кайрата Келімбетова.

В апараті Шувалова підтвердили, що "планується обговорення питання співпраці в області енергетики".

Читайте також: "Роснефть" в 2012 році збільшила видобуток нафти на 2,7% - до 125,8 млн т, переробку - на 7%