ua en ru

Казахстан очікує урожай зерна на рівні 19 млн тонн

Державний зерновий трейдер Казахстану - Продкорпорація - очікує за підсумками 2011 року збір зерна в чистій вазі на рівні 19 млн тонн, і має намір купити на внутрішньому ринку 5 млн тонн зерна, повідомив на прес-конференції глава компанії Бейбітхан Кабдрахманов, пише Reuters.

У 2010 році Казахстан, найбільший виробник зерна, в Центральній Азії зібрав через засуху всього 12,2 млн т зерна в порівнянні з рекордними 20,8 млн тонн в попередньому році.
Кабдрахманов сказав, що уряд доручив Продкорпорації для регулювання зернового ринку купити у фермерів 5 млн млн тонн зерна за ціною 25 тис. тенге (171 дол.) за тонну.
"Перехідні залишки - 3 млн т. У нас планується зібрати урожай близько 19 млн тонн", - сказав він.
"Таким чином, в Казахстані буде 22 млн тонн (зерна). Якщо прибрати 8 млн тонн на власні потреби, 6 млн - постачання на традиційні ринки, то у нас залишиться 8 млн тонн, які давитимуть на ринок".
Кабдрахманов сказав, що Продкорпорація має намір зайняти гроші на зовнішніх ринках, аби купити запланований обсяг зерна.
Крім того, уряд, за словами Кабдрахманова, прийняв рішення стимулювати постачання на зовнішні ринки 2,5 млн т пшениці, частково відшкодовувавши транспортні витрати експортерам у розмірі 40 дол. за тонну.
У минулому маркетинговому році, який завершився 30 червня, Казахстан понизив експорт зерна і муки до 5,9 млн т з 8,4 млн т роком раніше. Традиційними імпортерами зерна з Казахстану є країни Центральної Азії і Прикаспійського регіону.
Раніше міністр сільського господарства Асилжан Мамитбеков оцінив експортний потенціал країни в 10 млн т зерна.