ua en ru

Казахстан не виключає будівництво власної АЕС в найближчі 10 років

Казахстан не виключає будівництво власної атомної електростанції (АЕС) в найближчі 10 років. Про це в рамках VI євразійського форуму Kazenergy повідомив голова правління АТ "НАК "Казатомпром" Сергій Яшин. Його слова наводяться в прес-релізі організатора форуму - асоціації Kazenergy.
"Найближчим часом нам належить визначити роль і місце атомної енергетики в енергобалансі країни, визначитися з місцями розміщення атомних станцій, вибрати оптимальні ядерні технології, в першу чергу безпечні, а також вирішити великий комплекс питань, починаючи з підготовки кадрів та розробки нормативної документації для використання атомної енергії і закінчуючи можливістю участі казахстанських підприємств у будівництві АЕС", - зазначив Яшин.
Він також зазначив, що Казахстан міг би сприяти задоволенню зростаючого попиту на уран у світі. Зокрема, країна може вийти на щорічне виробництво 25-30 тис. т урану. "Але це можливо тільки при відповідній реакції ринку й розуміння, що маємо доходи і надійні інвестиції", - підкреслив Яшин. У 2009 р. Казахстан вийшов на перше місце в світі з видобутку урану (видобуто 13,5 тис. т). У 2011 р. "Казатомпром" планує добути близько 20 тис. т урану. Зараз у світі реактори комерційного призначення споживають на рік 67 тис. т урану.
У свою чергу глава відділу розвитку технологій атомної енергетики МАГАТЕ Томас Коши заявив, що МАГАТЕ готове дати рекомендації Казахстану в разі будівництва АЕС на території республіки. Зокрема, він пояснив, що МАГАТЕ протягом наступних шести місяців буде публікувати щорічний звіт про технології, найбільш придатні для Казахстану, відзначивши при цьому, що є великі реактори, маленькі реактори, реактори на нейтронах.