ua en ru

Казахстан планує викупити частку в родовищі Кашаган у ConocoPhillips за 5 млрд дол

Влада Казахстану прийняли рішення викупити частку в родовищі Кашаган у американської ConocoPhillips. Сума операції оцінюється в 5 млрд дол, передає телеканал "Росія 24".

Йдеться про пакет акцій у великому родовищі на півночі Каспійського моря. Родовище було відкрито в 2000 р. Обсяг видобутих запасів нафти в родовищі Кашагана оцінюється приблизно в 10 млрд барелів. Запаси природного газу - понад 1 трлн куб м.

Спочатку планувалося, що видобуток на родовищі почнеться в 2005 р. При цьому, загальна вартість розробки проекту складе 10 млрд дол Однак ряд технічних проблем ускладнили роботи на родовищі. При цьому загальна вартість розробки виросла в 4 рази - до 40 млрд дол.

На даний момент ведеться підготовка до початку першого етапу видобутку. Передбачається, що обсяги видобутку складуть в середньому 180 тис. барелів на день. На другому етапі, вони повинні зрости до 370 тис. барелів на день.

Розробка родовища ведеться консорціумом компаній: "Казмунайгаз" (16,81%), Eni (16,81%), ExxonMobil (16,81%), Royal Dutch Shell (16,81%), Total (16,81%), Inpex (7,56%), Conoco Phillips (8,4%).

У Conoco Phillips вже досить давно оголосили про плани з продажу своєї частки в родовищі.

Спочатку передбачалося, що частку американської компанії в цьому родовищі викупить індійська ONGC Videsh, дочірній підрозділ нафтогазової держкомпанії Індії ONGC (Oil and Natural Gas Corporation). Conoco Phillips і ONGC дійшли домовленості з цього приводу в листопада 2012 р.

Однак за останньою інформацією, Міністерство нафти і газу Казахстану повідомило ConocoPhillips, що викуповує пакет акцій компанії з використанням свого переважного права. Покупка буде оформлена від імені держкомпанії "Казмунайгаз". Очікується, що операція буде завершена в четвертому кварталі 2013 р.

Відомо, що крім ONGC на частку ConocoPhillips в родовищі Кашаган претендувала і китайська компанія CNPC.

Не виключено, що китайська сторона запропонувала Казахстану більше грошей за частку в Кашагане. Крім того, можливо вирішальним фактором тут стали не тільки гроші. Вибір на користь китайської компанії може бути в рамках розвитку досить тісного партнерства між Китаєм і Казахстаном.