ua en ru

Казахстан має намір обмежити імпорт нафтопродуктів з РФ до 325 тис. т

Казахстан має намір обмежити імпорт нафтопродуктів з Російської Федерації до квоти 325 тис. т. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Остаточна дата набуття чинності постанови уряду, підписаного прем'єр-міністром Казахстану Сериком Ахметовим, поки не визначена, але швидше за все, це відбудеться у липні. Оператором закупівель палива стане "Казмунайгаз", тоді як зараз поставки може здійснювати будь-яка компанія. З липня по грудень у "Казмунайгаза" за попередньою графіком, підготовленим Міністерством нафти і газу, буде квота на 325 тис. т нафтопродуктів з Росії. За 162,5 тис. т квоти отримають "Петролеум Оперейтінг" і Petrosun - основні трейдери казахської нафти. Також постанова зобов'язує Міністерство нафти і газу Казахстану забезпечити спільно з іншими відомствами графік поставок нафтопродуктів. Постанова буде діяти до кінця року.

Обмеження імпорту російських нафтопродуктів влада країни почала обговорювати більше року тому. Початково було два варіанти - повна заборона і "кількісне обмеження". Астана незадоволена реалізацією міжурядової угоди про постачання нафти і нафтопродуктів: Казахстан без мит отримує 1,3 млн т нафтопродуктів з Росії, оплачуючи їх нафтою знову ж таки без мит.

"Ціна на нафту, яку ми експортуємо в Росію, менше ціни, за якою вона продається в далеке зарубіжжя. Ми підписали такий протокол, і тепер наш бюджет несе втрати", - говорив днями міністр нафти і газу Казахстану Сауат Минбаєв. Казахстан хоче розвивати свою нафтопереробку, але зараз найбільші в країні НПЗ - Павлодарский, Шимкентскій і в Атирау - на реконструкції, що призводить до дефіциту палива на внутрішньому ринку. Паралельно Казахстан збирається цього року збільшити обсяг толінгові операцій з Китаєм до 500-600 тис. т палива "Євро-2" і "Євро-3".

Основний імпортер нафтопродуктів у Казахстан - "Газпром нафта", яка володіє в країні мережею із приблизно 40 АЗС. У 2012 р. компанія поставила 550 тис. т світлих нафтопродуктів. В "Газпром нафти" вчора від коментарів відмовилися. У російському Міненерго заявили, що, згідно з міжурядовою угодою, у Казахстану є можливість обмежити імпорт нафтопродуктів по залізниці. При цьому у відомстві зазначили, що "формально протокол поки в дію не вступив, так як знаходиться на ратифікацію в Держдумі". "Що стосується можливих протиріч з положенням угоди про Митний союз, то це питання буде вивчатися", - заявили в Міненерго.

Дочірня структура "Газпром нафти" "Газпром нафта Казахстан" зверталася в уряд Казахстану з проханням включити її до списку постачальників-операторів, але відповіді не отримала. Тепер їй доведеться працювати через трейдерів. Поставки казахської нафти в обсязі 1,2-1,5 млн т до Росії в рамках імпорту нафтопродуктів продовжаться до кінця року.