ua en ru

Казахстан може заборонити імпорт продукції Roshen

Казахстан може заборонити ввезення українських цукерок. За словами головного експерта комітету державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я Республіки Казахтан Маран Рахімжанова, зараз проходять відповідні перевірки.

Казахстан може заборонити ввезення українських цукерок. Про це повідомляє "Сьомий канал".

За словами головного експерта комітету державного санітарно-епідеміологічного нагляду Міністерства охорони здоров'я Республіки Казахтан Марал Рахімжанової, зараз проходять відповідні перевірки. "На сьогоднішній день отримано офіційне підтвердження від Росспоживнагляду про те, що продукція Roshen не відповідає технічному регламенту Митного союзу. Аналогічні перевірки розпочато санітарною службою Казахстану. При виявленні невідповідності дана продукція буде у нас припинена", - заявила Рахімжанова.

Нагадаємо, "кондитерська" торговельна суперечка між Україною і Росією почався з заборони імпортувати продукцію українських фабрик корпорації Roshen. За словами голови Росспоживнагляду Геннадія Онищенка, у продукції знайшли бензапірен, що має канцерогенні властивості. Після цього про намір перевірити кондитерські вироби Roshen заявила і Молдавія, а Росія заявила, що проведе перевірку також борошняної кондитерської продукції. "Що там буде, я поки сказати не можу", - зазначив Онищенко. "Були сири - болюча тема - забулося. Зараз виплила нова тема", - додав чиновник.

У міністерстві аграрної політики та продовольства України заявляли, що не мають претензій до якості продукції Roshen і вже з 5 серпня стартуют переговори з російською стороною.

У Roshen у свою чергу заявили, що виявлення у складі їхньої продукції бензапирена не може вважатися порушенням норм РФ, так як норм, що регламентують вміст цієї речовини в кондитерській продукції, не існує не тільки в Росії і на Україні, але і в країнах ЄС.

Читайте також: Росія планує перевірити якість борошняної кондитерської продукції з України

До складу корпорації Roshen входять 4 українські фабрики (Київська, Вінницька, Маріупольська і Кременчуцька); дві виробничі площадки Липецької кондитерської фабрики "Ліконф" (Росія), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва), а також масло комбінат "Бершадьмолоко" та "Літинський племзавод" . Корпорація належить Петру Порошенко.

За даними Асоціації "Укркондопром", в 2012 р. з України було експортовано 438,8 тис. тонн кондитерської продукції загальною вартістю 1,1 млрд дол На частку РФ припало 213,1 тис. тонн загальною вартістю 608,7 млн дол.