ua en ru

Катастрофа MH17: слідство показало маршрут пересування російського "Бука"

Катастрофа MH17: слідство показало маршрут пересування російського "Бука" Фото: катастрофа MH17 (flickr.com/osce_smmu)

Слідство розповіло, як ідентифікувало російський "Бук"

Об'єднана слідча група (JIT), яка розслідує катастрофу MH17, презентувала маршрут пересування російської установки "Бук". Про це йдеться в опублікованому на сайті прокуратури Нідерландів звіті.

Повідомляється, що JIT прийшла до висновку про приналежність "Бука", з якого збили літак, до 53-ї Зенітної ракетної бригади збройних сил Російської Федерації на підставі широкомасштабного порівняльного аналізу. На сьогоднішній прес-конференції була продемонстрована комп'ютерна анімація, що ілюструє даний порівняльний аналіз.

У розпорядженні слідства є цілий ряд фото і відеокадрів, на яких зафіксовано ЗРК "Бук", який збив авіалайнер рейсу MH17. В ході аналізу цих зображень було виявлено ряд характерних ознак. Поєднання цих ознак настільки унікально, що їх можна розглядати як "відбиток пальців". Даний "відбиток пальців" був зіставлений з великою кількістю зображень самохідних ЗРК "Бук", як російського, так і українського походження. Єдиний ЗРК "Бук", на якому було виявлено таке ж поєднання відмінних ознак - це самохідний ЗРК "Бук", який був багаторазово зображений на фото і відеокадрах під час свого проходження в складі колони 53-ї бригади 23 - 25 червня 2014 року.

Зокрема, матеріали слідства свідчать про те, що в червні 2014 року зазначений "Бук" висунувся з Курська в південному напрямку до села Нікольське. Пізніше його зафіксували у населеному пункті Троїцький, Старому Осколі, а також у складі конвою в 25 км від українського кордону. Крім того, "Бук" фіксували на фото і відео 17 і 18 липня 2014 року в ході його пересування по Донбасу.

Нагадаємо, раніше в Нідерландах показали виявлені на Донбасі залишки ракети "Бук".