ua en ru

Карантин через спалах АЧС на сході України невдовзі може бути знятий, - глава Держветфітослужби

Карантин у Луганській області та двох районах Донецької та Харківської областей, запроваджений через спалах африканської чуми свиней на кордоні з Росією, може бути знятий вже найближчим часом.

Карантин у Луганській області та двох районах Донецької та Харківської областей, запроваджений через спалах африканської чуми свиней на кордоні з Росією, може бути знятий вже найближчим часом. Про це повідомив голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Володимир Горжеєв, передає прес-служба Кабміну.

"З двох пунктів карантин вже знято. Думаю, найближчим часом ми будемо знімати з інших двох пунктів", - сказав Горжеєв.

Голова відомства зазначив, що на сьогоднішній день Держветфітослужба очікує відповіді від фахівців з Росії, які провели огляд карантинної зони в Україні на предмет проведення заходів з ліквідації випадків АЧС, і готують свої висновки.

За словами Горжеєва, відомство очікує обмеження Росією експорту свинини тільки з Луганської області та двох районів Донецької та Харківської областей.

"Ми відповіли на запитання РФ. Показали відкрито всі ті заходи, які ми проводимо з ліквідації. Очікуємо оцінки від Російської Федерації, і ми добиваємося того, щоб була закрита тільки Луганська область, два райони в Харківській і Донецькій областях, а вся інша територія України могла експортувати свою продукцію", - сказав він.

Разом з тим, Горжеєв повідомив, що Україна готує перегляд заборони на імпорт свинини з Литви та Польщі, який був органічний через загрозу АЧС.

"Україна закрила лише Литву і Польщу. Але ми будемо розглядати і переглядати питання по ходу того, як розгортатиметься епізоотична ситуація в цих країнах", - сказав Горжеєв.

Також глава Держветфітослужби повідомив, що зараз проходить повна депопуляція диких кабанів у карантинних регіонах, яка буде закінчена впродовж тижня.

Як повідомлялося, у Луганській області було зафіксовано чотири випадки захворювання тварин африканською чумою свиней. Позитивний результат на наявність збудника АЧС в трьох випадках був виявлений в тушках загиблих диких кабанів і один у тварини з приватного господарства.