ua en ru

Капіталізація "Газпрому" з початку падіння світових ринків знизилася на 22% - до 138 млрд дол., - аналітик

З початку падіння світових ринків папери "Газпрому" втратили п'яту частину своєї вартості. На це вплинув ряд негативних моментів: судові процеси партнерів концерну щодо зміни формули ціни, а також зниження котирувань нафти. Так, якщо за липень капіталізація компанії впала лише на 2%, то з початку серпня, за підрахунками старшого аналітика ІК "Церіх Кепітал Менеджмент" Віктора Маркова, капіталізація російського нафтогазового гіганта обрушилася приблизно на 22%, до 138 млрд дол. Вартість акцій за це час впала з 202 руб. за штуку до 157,7 руб. Таким чином, капіталізація компанії склала 138 млрд дол. проти 168 млрд дол. на 1 серпня і 197,6 млрд дол. до початку року.
При цьому акції "Газпрому" виглядають не кращим чином на тлі інших паперів сектора. Зокрема, "Лукойл" впав на 14,5%. Падіння акцій "Роснєфті" за останні декілька сесій виявилося ще більш значним, однак ціна за папери "Газпрому" гірше реагувала на позитивні тенденції на ринку в ході торгів, зауважує Марков.
Стрімке падіння найбільш ліквідних акцій на російському ринку пов'язане з великою часткою іноземних компаній серед інвесторів "Газпрому", вважає аналітик ІК "Велес Капітал" Василь Танурков. Іноземці першими відреагували на нестійкість ринку США і стали продавати свої частки в російських компаніях, вважає аналітик. На його думку, причини падіння ринків не стільки в тому, що був знижений рейтинг ринку США, скільки в психологічних факторах, в загальному очікуванні рецесії. На обвал паперів "Газпрому" також сильно вплинули спекулянти, що грають на пониження, додав Віктор Марков.
За його прогнозами, папери "Газпрому" ще продовжать дешевшати, вже зафіксований обвал цін за акцію не може так просто закінчитися. Ринок, звичайно, спробує відстояти поточні позиції, але потім падіння все одно продовжиться, вважає Марков. За його прогнозами, папери "Газпрому" можуть подешевшати до 140 руб. за акцію, продовжує експерт. На його думку, на настрій вплинули декілька чинників. У першу чергу це новини про початок арбітражного процесу з E. ON і RWE щодо перегляду формули ціни в контактах. Крім того, цілком очевидно, що ціни на газ будуть падати як в договорах, так і на спотовому ринку, відповідно, у "Газпрому" буде знижений фінансовий потік від реалізації продукції.
Ціна на акції "Газпрому" до кінця року може встановитися в коридорі від 140 до 170 дол. за барель, вважає начальник аналітичного відділу УК "Універ" Дмитро Александров. У той же час волатильність світового ринку зараз дуже велика, тому папери російської компанії так само, як стрімко падали, можуть різко відскочити в ціні вгору, вважає він.
Учора на ММВБ торги по акціях "Газпрому" закрилися на позначці 157,7 руб. за акцію (+0,61%). Індекс ММВБ опустився на 4,44%.