ua en ru

У канцелярії прем'єра Польщі вважають за необхідне зняти гриф секретності ще з ряду документів

У канцелярії прем'єра Польщі вважають за необхідне зняти гриф секретності ще з ряду документів Фото: прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло

Зокрема, це стосується документів щодо смоленської катастрофи

У канцелярії прем'єр-міністра Польщі Беати Шидло вважають за необхідне зняти гриф секретності ще з ряду документів. Про це заявила речниця канцелярії прем’єра Беата Кемпа, повідомляє "Польське радіо".

"Оприлюднений Міністерством закордонних справ документ про політику Польщі щодо Росії та України з 2008 року свідчить багато про підхід попередньої влади до свого східного сусіда", - сказала вона.

Зокрема, у документі наголошується, що "можливості експансії Росії у політичному та економічному значенні, а тим більше у військовому, є досить обмеженими; вони натрапляють на серйозні перешкоди у таких країнах СНД, як Україна та Грузія".

Крім того, Кемпа додала, що опублікований документ "дуже багато говорить" про підхід попередньої влади до України.

"Дуже багато говорить про те, яким був підхід попередньої влади, перш за все, у політиці по відношенню до нашого східного сусіда (України, - ред.)...Відомо, чим це все закінчилося", - додала вона, зазначивши, що глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський добре зробив, опублікувавши документ.

"У такій ситуації треба буде подивитися Україні в очі. Це повинен зробити Дональд Туск", - сказала Кемпа, додавши, що також у канцелярії прем’єра є багато документів періоду 2007-2015 років, з яких "треба зняти гриф таємності".

"У нашій канцелярії також є такі документи, наприклад ті, що стосуються смоленської катастрофи. Однак, коли мова йде про смоленську катастрофу, то пріоритет тут має прокуратура та комісія, що досліджує причини смоленської катастрофи, створена міністром оборони Антоні Мацєревичем. Ми не хочемо жодним чином зашкодити цьому розслідування", - сказала Кемпа.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський розповів про документ 2008 року, під назвою "Тези про політику республіки по відношенню до Росії і Україні", в якому йдеться про відмову країни від проукраїнського і перехід до проросійського політичного курсу.