ua en ru

Кандидат у Президенти Рабинович виступає проти федералізації України

Україні необхідно переглянути штучне розділення на 25 областей і провести ефективну територіальну реформу, створивши не більше 7-8 земель за прикладом Німеччини.

Україні необхідно переглянути штучне розділення на 25 областей і провести ефективну територіальну реформу, створивши не більше 7-8 земель за прикладом Німеччини. Про це на зустрічі з виборцями Київської області заявив кандидат на пост Президента України Вадим Рабинович, передає його прес-служба.

"Мало хто знає, що таке спадщина дісталася нам від комуністичного керівництва, яке ділило Україну за принципом наявності комуністів в тій чи іншій партосередку - ось так штучно і вийшло поділ України "від більшовиків"... При цьому не враховувалися ніякі інші критерії - економічні, культурні, ментальні... Ділили і різали по живому, не помічаючи людей!" - підкреслив Рабінович, закликавши "раз і назавжди покласти цьому кінець!"

При цьому він категорично проти терміна "федералізація".

"Нам треба переформатувати адміністративну систему країни, при цьому йдучи від терміна "федералізація". Це штамп... Але я визнаю деякі вимоги східних регіонів. Не можна продовжувати нав'язувати схід свої правила, віддавши їм якісь мінімальні права", - зазначив кандидат.

Кандидат у Президенти Рабинович виступає проти федералізації України

На його думку, нинішнє керівництво України не може втримати владу у всій країні і змушений буде домовлятися з східними регіонами.

"Щоб уникнути революційних ситуацій, вони повинні вжити заходів. І самі запропонувати вихід, який влаштує всіх. Зокрема, віддати більше повноважень регіонам. Дати можливість прогодувати себе, дати можливість говорити на тій мові, на якому там хочуть", - заявив Рабинович.

Відповідаючи на питання, якою він бачить територіальну реформу в Україні, він навів приклад поділу на землі в Німеччині.

"Нам необхідно укрупнити області - нехай їх залишиться 7-8. Дати їм певні важелі впливу і максимум повноважень, при цьому залишивши жорстке устрій України як єдиної держави. Є досвід Німеччини - і це позитивний європейський досвід", - підкреслив кандидат.

Крім іншого, він запропонував перенести урядовий квартал з Києва в регіони і істотно скоротити витрати на утримання чиновників.

"В областях у нас можуть працювати та деякі міністерства. Наприклад, Міністерство культури - у Львові. Міністерство вугільної промисловості - в Донецьку. З мінімальною кількістю чиновників. Тому що гроші, які ми витрачаємо на обслуговування міністерств, краще витратити на розвиток тих галузей, які вони представляють", - підсумував Рабінович.