ua en ru

Кандидат Манько вимагає від ВАСУ визнати недостовірними результати виборів по 59-му округу

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) у середу, 19 листопада, розпочав слухання у справі про результати виборів у 59-му одномандатному виборчому окрузі (Донецька обл.). Повідомляється, що кандидат в нардепи Валентин Манько, що програв вибори, звернувся з позовом до Центральної виборчої комісії, вимагаючи визнати результати виборів в окрузі недостовірними і зобов'язати ЦВК провести повторні вибори.

Нагадаємо, раніше Запорізький окружний суд і Дніпропетровський адміністративний апеляційний суд відмовили кандидату в задоволенні даних вимог, пред'явлених окружній виборчій комісії.

На засіданні ВАСУ 19 листопада позивач змінив свої претензії: Манько вимагає зобов'язати ЦВК розглянути ще один протокол про підрахунок голосів в окрузі, який відрізняється від того, на підставі якого були введені дані в систему "Вибори". Кандидат у нардепи вимагає затвердити результати виборів на підставі "свого" протоколу, за даними якого саме він є переможцем виборів. За словами Манько, за нього проголосувало близько 11 тис. виборців, що на 5 тис. голосів більше, ніж за даними сайту ЦВК. У той же час результат переможця виборів - Сергія Сажко (близько 9 тис. голосів) у даній версії протоколу залишився незмінним.

Представник третьої сторони у справі, голова окружної виборчої комісії № 59 Руслан Богданов не сумнівається в тому, що протокол, наданий Манько, - недостовірний, і містить недостовірні відомості. Богданов пов'язує між собою появу фальшивих протоколів і зникнення деяких членів ОВК в ніч на 31 жовтня.

Він нагадав, що факт несанкціонованої поїздки членів ОВК разом з документацією з території окружкому, а також їх перебування в будівлі Дніпропетровської ОДА в ніч на 31 жовтня задокументований СБУ, а ЦВК на наступний день звільнив даних членів ОВК.

За фактом вивезення в невідомому напрямку виборчої документації, печаток та комп'ютерної техніки 59-го округу в ніч з 30 на 31 жовтня порушено кримінальну справу за ст. 157 ч. 2 Кримінального кодексу України. 5 листопада матеріали внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014050000000837. Справу розслідує головне управління МВС України в Донецькій області.

Кандидат Манько вимагає від ВАСУ визнати недостовірними результати виборів по 59-му округу

Скан виписки з кримінальної справи

Кандидат Манько вимагає від ВАСУ визнати недостовірними результати виборів по 59-му округу

Оригінал протоколу підрахунку голосів

Згідно з ним, кількість невикористаних виборчих бюлетенів на дільниці складає 1278, при цьому кількість виборців, що проголосували за кандидата Манько - 13.

Кандидат Манько вимагає від ВАСУ визнати недостовірними результати виборів по 59-му округу

Фальсифікований протокол

Протокол, представлений на розгляд ВАСУ кандидатом в нардепи Манько. Кількість невикористаних бюлетенів в даному протоколі становить 653 (в оригінальному протоколі 1278), а кількість голосів за Манько становить 619 (в оригінальному протоколі 13).
Голова окружної виборчої комісії також представив відеозапис про те, яким проходило волевиявлення виборців на дільниці № 141163 в Селидове.

Він зазначив, що на представленому відеозапису можна почути, як секретар комісії зачитує результати виборів на дільниці. Озвучені цифри відповідають цифрам у протоколі, на підставі яких були введені дані в систему "Вибори".

Богданов також розповів, що 30 жовтня (дата протоколу, пред'явленого представником Манько), члени комісії фізично не могли його скласти, так як весь цей день займалися іншими справами, що зафіксовано відеозйомкою, матеріали якої можуть бути надані суду. "З цього випливає, що протокол, до якого апелює Манько, був складений поза будівлі окружкому, - зазначив Богданов. При цьому на цю дату (30 жовтня) в систему підрахунку голосів було внесено лише 75% протоколів", - додав він.

Нагадаємо, 59-й округ довгий час залишався єдиним округом в Україні, де не могли завершити підрахунок голосів. В ОВК заявляли про блокування роботи комісії. ЦВК за грубе порушення звільнив частина членів ОВК, проте нові члени кілька днів не могли приступити до роботи. Робота комісії була розблокована 6 листопада. 7 листопада комісія завершила введення даних в інформаційно-аналітичну систему "Вибори". Переможцем на 59-му окрузі став Сергій Сажко (30,49% голосів), Валентин Манько - на другому місці (20,97%). Розрив між кандидатами - близько 3 тис. голосів.