ua en ru

Канада може допомогти в реформуванні надрокористування в Україні, - Семерак

Канада може допомогти в реформуванні надрокористування в Україні, - Семерак Фото: Остап Семерак

В Україні буде докорінно змінено систему функціонування сфери геології та надр

Канада може долучитися до реформування в сфері українського надрокористування. Про це заявив під час підписання Меморандуму про співпрацю у сфері геології та надр між Україною та Канадою міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

Він також зазначив, що для України є цікавою модель реформування використання надр, яка свого часу була запроваджена у Канаді.

"Наша концепція реформування сфери надрокористування на цьому етапі базується здебільшого на європейському досвіді та останніх проведених аналізах європейською комісією. Сьогодні колеги з Канади виявили бажання також долучитися як експерти щодо реформи користування надрами. Розраховую, що це буде взаємовигідне співробітництво для науковців обох країн", - підкреслив міністр.

Очільник Мінекології повідомив, що в Україні буде докорінно змінено систему функціонування сфери геології та надр.

"У Службі геології повинні працювати геологи, а не заінтересовані бізнесмени. Ми повинні забрати з цієї служби такі функції контролю. Геоконтроль повинен перейти до моніторингово-контрольної служби і геологи повинні займатися розвідкою нових родовищ", - зазначив він.

Крім того, Семерак наголосив на тому, що для усунення корупційної складової щодо видачі відповідних ліцензій та дозволів держава має перейти до відкритих конкурсів чи аукціонів з продажу спецдозволів.

"Слід розділити функції Держгеонадр. Не може одна установа займатися і розвідкою, і наданням спецдозволів на видобування, а потім сама ж перевіряти їх виконання. На цьому неодноразово наголошували наші міжнародні партнери та рекомендували розділити виконання функцій", - зазначив міністр.

Нагадаємо, на думку Семерака, зміна керівництва Державної екологічної інспекції та Державної служби геології і надр не дасть відчутного результату для реформування відповідних органів.