ua en ru

Канада пояснить причини свого рішення щодо заявки BHP Billiton на купівлю Potash в грудні 2010 р

Канадська влада не стане приховувати причини свого рішення заблокувати заявку британо-австралійського гірничовидобувного концерну BHP Billiton на купівлю канадського виробника калійних добрив Potash Corp. Тим не менш коментарі до дій Оттави у питанні слід очікувати не раніше початку зими. Про це повідомив сьогодні міністр промисловості Канади Тоні Клемент в парламенті країни. Так, за словами голови відомства, влада країни діє відповідно до "Акту про інвестиції Канади" і не в праві розголошувати причини своєї відмови до закінчення 30-ти днів з моменту винесення рішення, тобто до грудня ц.р., передає агентство Reuters .
Разом з тим, Т.Клемент висловив жаль у зв'язку з тим, що не може на сьогодні розголошувати причини заблокування заявки BHP Billiton. "Шкодую про неможливість викласти причини, виходячи з конкретних положень законодавства країни, на яких і грунтується рішення", - зазначив Т.Клемент. "Мені заборонено робити оголошення в 30-денний період, але повірте, я з готовністю викладу причини після закінчення цього терміну", - додав міністр.
Нагадаємо, раніше сьогодні влада Канади заблокувала заявку BHP Billiton на купівлю Potash, лише зазначивши, що угода невигідна для Канади.
Potash Corp. загрожувало недружнє поглинання з боку британо-австралійського гірничовидобувного гіганта. 17 серпня 2010 р. Potash вже відкинула одну пропозицію BHP Billiton про свою купівлю за 39 млрд дол. Однак цього тижня з'явилася неофіційна інформація про те, що BHP Billiton має намір підвищити суму пропозиції про купівлю Potash на 10%.
Напередодні стало відомо, що в придбанні частки в канадському виробнику мінеральних добрив може брати участь пул інвесторів, який буде складатися з російських і західних компаній і банків, в тому числі канадських. За словами голови ради директорів холдингу "ФосАгро" Володимира Литвиненка, про поглинання Potash мови не йде: "Ми не ставимо питання про поглинання, це може бути і об'єднання, і купівля частки". В.Литвиненко пояснив, що придбання частки в Potash Corp. російськими компаніями необхідна, щоб заблокувати поглинання Potash британо-австралійським концерном. "Якщо BHP отримає контроль над калійним ринком, наслідки для наших виробників можуть бути серйозними. Ми можемо втратити частину ринків", - вказав він.
Potash Corporation of Saskatchewan (Potash) базується в канадській провінції Саскачеван, виробляє калійні, фосфатні і азотні добрива. Чистий прибуток Potash за дев'ять місяців 2010 р. склав 1,3 млрд дол. проти 741 млн дол. за січень-вересень минулого року. Обсяг продажів компанії за згаданий період досяг 4,7 млрд дол (роком раніше - 2,9 млрд дол.)