ua en ru

Канада та ЄС уклали угоду про вільну торгівлю

Канада і Європейський Союз досягли угоди про вільну торгівлю, спрямовану на прискорення зростання економіки і ринку праці, передає BBC. Згідно з договором, будуть взаємно знижені мита, пом'якшений контроль над потоками капіталу і вжиті заходи по усуненню адміністративно-бюрократичних бар'єрів.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер і президент Європейської комісії Жозе-Мануель Баррозу підписали угоду в ході сьогоднішньої зустрічі у Брюсселі.

Баррозу повідомив, що були досягнуті "прорив в ході переговорів" і "велику угоду як для Євросоюзу, так і для Канади". У свою чергу Харпер вважає, що угода стала найбільшою торговою угодою в історії Канади - вона надасть країні доступ до європейського ринку обсягом 500 млн чоловік, що робить досягнуте з ЄС угоду масштабніше Північноамериканської угоди про вільну торгівлю, відому як NAFTA, з США і Мексикою.

Угоді належить пройти ратифікацію в парламентах країн - членів ЄС. Як тільки вона буде ратифікована, компанії з Канади і 28 країн - членів ЄС зможуть здійснювати взаємні інвестиції і злиття-поглинання за значно спрощеною процедурою.

ЄС є другим найбільшим торговим партнером Канади після США. Експерти Єврокомісії підрахували, що обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами тепер збільшиться на 20% - до 25,7 млрд євро (35 млрд дол.) у рік.

Єврокомісія веде переговори про торгових угодах з більш ніж 80 країнами після провалу переговорів про глобальну торгівлю в Досі.