ua en ru

Калушу для відновлення виробництва калійних добрив потрібно 650 млн дол., - Івано-Франківська ОДА

У Калуші Івано-Франківської обл. для відновлення виробництва калійних добрив потрібно 650 млн. дол., повідомив сьогодні у Калуші перший заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Івано-Франківської облдержадміністрації Павло Аврамченко, передає кореспондент РБК-Україна.

П.Аврамченко повідомив, що перша стадія відновлення виробництва калійних добрив передбачає виготовлення експериментальної установки для переробки у рік 1-2 млн куб. м розсолів, якими нині заповнені екологічно небезпечні об'єкти Калійного заводу - Домбровський кар'єр і хвостосховища.

Внаслідок випаровування розсолів, пояснив П.Аврамченко, утворяться калійні добрива, кухонна сіль і хлор-магнієвий розчин для виробництва магнію.

За попередніми розрахунками фахівців ВАТ «Гірхімпрому» загальна вартість проекту і запуску заводу протягом 3 років становить 650 млн дол.

Другий етап розвитку виробництва передбачає відновлення недобудованої шахти «Пійло» і створення нового виробництва калійних добрив із каїнітових руд. За даними П.Аврамченка, у цій шахті знаходиться 110 млн т руди, якої вистачить на 50-70 років роботи заводу.

Як уточнив директор Калійного заводу В.Корчинський, потужність нового виробництва може становити 400 тис. т калійних добрив, що дозволить повністю забезпечити Україну цими добривами. Причому, підкреслив він, ці добрива не містять хлору.

Нині Україна щорічно імпортує 300-350 тис. т калійних добрив із вмістом хлору.