ua en ru

Калетник: Неможливо сказати, що сьогодні існують схеми ввезення нафтопродуктів без сплати податків

Сказати, що сьогодні існують схеми ввезення нафтопродуктів без сплати податків, в якихось значних масштабах - неможливо. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" заявив перший віце-спікер Верховної Ради Ігор Калетник.

"Хіба що, наприклад, в Луганській області неодноразово правоохоронні органи виявляли підземні трубопроводи, по яких через кордон перекачувалися нафтопродукти. І якщо брати потужності цих "трубопроводів", то вони незначні, до того ж їх регулярно виявляють правоохоронні органи. Та кількість, яка, можливо, теоретично проходить без сплати податків по такій схемі, не є критичною і не складає проблемної конкуренції для крупних імпортерів. Набагато більше проблем сьогодні виникає унаслідок того, що нафтопродукти не виробляються саме на території України. Адже чому такої проблеми немає в Білорусі, де сьогодні завантажені всі нафтопереробні заводи і взагалі немає економічної вигоди від таких незаконних операцій?", - сказав Калетник.

Він додав: "Шість українських НПЗ здатні переробляти до 52 млн тонн нафти в рік. У 2011 р. вони були завантажені тільки на 34%. Отже, якби ми сьогодні запустили хай не шість заводів, а хоч би два, але щоб вони були належним чином модернізовані і випускали пальне відповідної якості, то цієї проблеми взагалі б не було".

"По-перше, ринок нафтопродуктів надзвичайно прозорий. По-друге, імпортери нафтопродуктів - це все відомі компанії, за якими стоїть велика кількість лобістів того або іншого рівня. Якщо узяти 20 найбільших імпортерів нафтопродуктів, які імпортують 80% всіх нафтопродуктів (майже 6 млн тонн), то всі вони (окрім "Укрпетроліумгруп") імпортували нафтопродукти і в попередні роки", - також заявив Калетник.

Читайте також: При збільшенні доходів держбюджету не можна посилювати тиск на бізнес, - Калетник