ua en ru

Як вибрати надійного забудовника і не потрапити в будівельну аферу - експерт РК Евромисто

На що саме звернути увагу при виборі надійного забудовника, повідомили експерти РК Евромисто.

У наш непростий час, перед інвестором, який вирішив вкласти свої кошти в житлову нерухомість, використовуючи цей інструмент як альтернату банківському депозиту, варто не така вже проста задача - на першому етапі необхідно вкластися в надійного забудовника, який доведе до пуття задумане і виконає всі свої «солодкі» обіцянки, або ж хоча б добудує. Мета на другому етапі, в результаті - отримати високоліквідний актив (з 2008 по 2015 роки, кількість угод по нерухомості як альтернативу депозиту знаходилося в межах від 30 до 75% від загальної кількості угод на ринку, чим складнішою була ситуація з курсом гривні до євро і долара - тим вище цей показник. Іншими словами, стоїть завдання - не помилитися, і через кілька років, коли ціни знову підуть вгору, перепродати готове житло «під ключ» з ремонтом, при цьому заробити на квадратних метрах. Так само існує варіант, коли інвестор цілеспрямовано, купує житло (як правило, це кілька однокімнатних квартир) для здачі його в оренду.

Для потенційного покупця, який вибирає квартиру для себе, як місце, де буде жити безпосередньо він і його сім'я - завдання ускладнюється інфраструктурними питаннями, безпосередньо непов'язаними з забудовником та його репутацією, такими як: наявність поблизу вже функціонуючого дитячого садка, школи, клініки, паркування і т. д.

В останні 5-7 років, на ринку спостерігається стійка тенденція в настроях інвесторів і покупців житлової нерухомості в столичному регіоні, яку коротко можна охарактеризувати наступним чином: вторинний ринок нерухомості категорично не відповідає критеріям якості (зношеність фондів, соціальна нерівність жителів, що сильно відрізняються за віковим складом). Платоспроможний попит на квартири в старих будинках падає з кожним роком, поступово дрейфуючи в бік заміських житлових комплексів з власною інфраструктурою, максимально автономних, але в той же час знаходяться в пішохідній близькості від вже сформованих міст чи селищ, бажано найближчих супутниках Києва. У самій же столиці в даному сегменті все набагато сумніше, Київ сильно ущільнюється, і за фактом, так звані житлові комплекси виявляються просто кількома будинками, виконаними в одному стилі без парковок і дитячих майданчиків, відзначають експерти РК Евромисто.

За експертною думкою, 31 січня 2015 року, ми звернулися безпосередньо до учасників ринку. Сергій Нарінян, директор з розвитку компанії «Евромисто»:

«Не секрет, що ринок нерухомості є вкрай чутливим до репутації забудовника, і, спіткнувшись одного разу, компанія-забудовник на довгі роки отримує статус неблагополучної або гірше того, отримує статус компанії-афериста.

На що звернути необхідно звернути увагу в першу чергу? Що критично при виборі забудовника? Я б виділив кілька ключових критеріїв: компанія повинна мати успішно здані будинки; компанія не повинна мати в пасиві довгобудів або затримки зі здачею будинку в експлуатацію понад 1-го кварталу за останні 3-4 роки; забудовник на даний момент продовжує будувати і пропонує нові квартири; за чиї інвестиції будується житло - свої, банк, інвестор? Наявність власних коштів дозволяє мінімізувати ризики невиконання зобов'язань перед інвесторами; коли і ким видано дозволи на будівництво? Кому належить земля, на якій ведеться будівництво? Призначення землі? При перевірці репутації забудовника, використовуйте всілякі відкриття джерела інформації для перевірки цих даних - форуми, блоги, соціальні мережі.

І, звичайно ж, не полінуйтеся - поговоріть з людьми, які вже живуть у будинках, побудованих компанією, на яку припав ваш вибір, на предмет того, скільки забудовник виконує взяті за договором зобов'язання. Повірте - більш мотивованих захисників, так само як і ворогів, забудовник не має. Якщо мешканці лояльні і задоволені процесом будівництва і темпами розгортання інфраструктури навколо РК, не зіткнулися з непередбаченими труднощами при оформленні права власності та ремонт у квартирі, задоволені якістю послуг і тарифами на них - безсумнівно, такий забудовник варто довіри і купувати тут можна.

На сьогоднішній день, можливість успішно продати побудоване можуть тільки ті компанії, які дають споживачеві те, що він хоче, з урахуванням сегмента, на який він, споживач, розраховує. Це стосується місця розташування, інфраструктури, планування та репутації забудовника. Адже сьогодні суть нерухомості як інвестиційного інструменту - це довгостроковість, придбання не просто квадратних метрів, а певного стилю життя та способу життя.

Якщо говорити про нашу компанію, наш ключовий постулат - не відкладати вирішення критичних питань, таких, як відповідне проекту цільове призначення землі та можливість підключення інженерних комунікацій. Спочатку наші юристи вирішують всі питання з землею, ми стаємо її власниками, і лише потім ми починаємо будівництво, не кажучи вже про продаж квартир. Ми будуємо тільки за власні кошти, лише на землі, яка знаходиться у нашій власності, що в наслідку позитивно впливає на комунальні тарифи для мешканців комплексу. Оренда або навіть суборенда землі для використання під багатоповерхове будівництво - це додаткові ризики для майбутніх мешканців. За історію компанії нами побудовано і здано заселено понад 10 багатоповерхових будинків. Наш девіз: «Купуй готове!». Ми продаємо квартири тільки в готових будинках, після отримання декларації про готовність об'єкта, що мінімізує ризик невиконання зобов'язань перед інвесторами.

- «Як сегмент первинного ринку нерухомості, економ і середній клас в чистому вигляді - стрімко втрачає актуальність. - додає Катерина Темирбаева, заступник Департаменту продажів ЖК «Евромисто», - «переважна більшість покупців купують не просто об'єкт, а й те, з ким вони будуть жити поруч. З кожним роком все більше покупців задається питанням: хто купує квартири з ними по сусідству. Іншими словами - успішні хочуть бачити своїми сусідами рівних собі, представників свого ж соціального шару, таких же успішних, молодих та «зрозумілих». У вигляді складної ситуації в країні, все більш актуальним стає питання безпеки мешканців. Відповідаючи на виклик реальності, фахівцями компанії була розроблена і впроваджується в даний час власна концепція закритого житлового комплексу, яка підходить конкретно для нашого РК.»

Компанія «Еропейське місто» є девелопером повного циклу, залишаючись одним з лідерів ринку з 2006 р. В основному побудовані об'єкти знаходяться в Києво-Святошинському районі, на даний момент будівництво ведеться в найближчому супутнику Києва - р. Вишневе і с. Крюківщина.

Кількість зданих об'єктів: більше 10 багатоповерхових будинків, максимальна поверховість - 11. В даний момент, на різній мірі готовності знаходиться п'ять одинадцятиповерхових будинків. У планах на найближчі два роки - ще близько 10 подібних об'єктів. Більш детальна інформація про компанії доступна на: www.evromisto.com.ua