ua en ru

Якість газу в Миколаївській області відповідає держстандарту

Якість газу в Миколаївській області відповідає держстандарту Якість газу в Миколаївській області відповідає держстандарту

У Миколаївській області провели лабораторні дослідження природного газу

За результатами лабораторних досліджень, природний газ у Миколаївській області у двох точках відбору відповідає вимогам державного стандарту і має однакові фізико-хімічні параметри. Про це повідомляє прес-служба "Миколаївгазу".

Експертизу газу провели фахівці одночасно двох лабораторій - на базі ПАТ "Укртрансгаз" та державного підприємства "Укрметрстандарт" в Києві. Результати аналізів показали, що основний показник якості блакитного палива - його теплота згоряння, відібрана в різних точках, була однаковою і становила 8120-8140 ккал/м куб., враховуючи допустиму похибку. У відповідності з вимогами державного стандарту, частка кисню в природному газі не перевищувала 1%. Вміст чистого метану в обох паспортах становило 96% від загального обсягу природного газу.

"Природний газ - це суміш різних газів, які утворюються в надрах землі. Тому визначити його склад і відповідність стандарту можливо лише шляхом лабораторних досліджень. Результати показали, що припущення про нібито розведення газу киснем або азотом не мають підстав. Адже при збільшенні у складі газу кисню, виникає вибухонебезпечна суміш. Якщо ж говорити про азот, то його ціна взагалі втричі дорожча за газ, тому це економічно недоцільно", - зазначає головний інженер ПАТ "Миколаївгаз" Максим Крет.

"Газ проходить в одному напрямку і під постійним тиском. Будь-які втручання у цей процес можуть мати аварійні наслідки. В той час, як скарги споживачів пов'язані не з якісними показниками газу, а зі зміною кольору при горінні. А це перша ознака неповного згоряння палива. Найчастіше це відбувається через засміченість пальників, непрочищеність димовентканалів або відсутність постійного повітрообміну в приміщенні", - додає Максим Крет.