ua en ru

У Кабміні презентували нову формулу розрахунку пенсій

У Кабміні презентували нову формулу розрахунку пенсій Фото: формулу представив міністр соціальної політики Андрій Рева (РБК-Україна)

Також планується запровадження єдиних правил щодо термінів виходу на пенсію

У Кабінеті міністрів України презентували нову формулу розрахунку пенсій. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства соціальної політики України.

"Донедавна пенсії призначалися за 15 різними законами, таким чином існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець з 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію у розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни лише 40% від зарплати. Тобто, за однакового розміру стажу, та однакового рівня заробітку, пенсії для окремих категорій відрізнялися більш ніж вдвічі", - заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Разом з тим, він повідомив, що відповідно до законопроекту щодо реформування пенсійної системи, розмір пенсії розраховуватиметься за формулою: розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії помножений на індивідуальний коефіцієнт заробітної плати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески) та на коефіцієнт страхового стажу (на сьогодні величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2018 року становитиме 1).

Крім того, планується запровадження єдиних правил щодо термінів виходу на пенсію. Також зміни торкнуться механізму відшкодування роботодавцем витрат Пенсійного фонду на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах.

"З 1 жовтня 2017 року буде замінено механізм відшкодування пенсій для таких категорій працівників за віком на пільгових умовах за рахунок сплати роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 та 7%", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний рада реформ розгляне проект пенсійної реформи цього тижня.