ua en ru

В Кабміні пояснили, чому договір про "дружбу" з РФ не розірваний

В Кабміні пояснили, чому договір про "дружбу" з РФ не розірваний Фото: Іванна Климпуш-Цинцадзе

Климпуш-Цинцадзе заявила, що в договорі РФ визнає повністю територіальну цілісність України

Іванна Климпуш-Цинцадзе розказала, чому договір про дружбу та співробітництво з Росією досі не розірваний. Про це в ефірі "5 каналу" заявила віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Це поновлення цієї дискусії, вона йде вже досить довгий час практично з початку агресії РФ на Україну. Ми розуміємо, що ми зараз використовуємо ми маємо базу, яку ми можемо використовувати в наших судових позовах проти РФ якраз посилаючись, зокрема, не тільки на порушення міжнародних багатосторонніх угод з боку РФ, а безпосереднього порушення двосторонньої угоди – так званого великого договору між Україною і Росією. Акт про дружбу і співробітництво, що до цього часу чинний, саме тому, що там Росія визнає повністю нашу територіальну цілісність і Росія там зобов'язується не нападати на українську державу, і це є пряме порушення - ця поведінка РФ протягом цих чотирьох років", - розказала вона.

За її словами, РФ може зманіпулювати тим, як вона поводиться з точки зору цієї угоди.

"Очевидно, що час його спливає. Він має бути або автоматично поновлений, якщо сторони дійдуть такої згоди, очевидно, що це є така чергова точка "Че", точка кульмінації, коли необхідно буде, по-перше, сказати "досить", по-друге - зрозуміти, що тут може бути серйозна гра РФ і вона теж зможе зманіпулювати тим, як вона поводиться з точки зору цієї угоди", - додала Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що заступник міністра закордонних справ України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль вважає за необхідне розірвати договір про дружбу і співробітництво з Росією.