ua en ru

У Кабміну немає чіткої концепції пенсійної політики в Україні, - Медведчук

У Кабміну немає чіткої концепції пенсійної політики в Україні, - Медведчук Фото: Віктор Медведчук

Медведчук вважає, що пенсійне питання сьогодні найболючіше в Україні

У Кабміну немає виразної концепції пенсійної політики в Україні. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадської організації "Український вибір – право народу" Віктор Медведчук.

"Мабуть, пенсійне питання сьогодні найбільш актуальне і болюче в Україні. Пенсіонери ― їх 12,5 млн осіб ― складають одну з найбільш значних соціальних груп населення. І якість їх життя, а точніше умови виживання, багато в чому визначає загальну ситуацію в країні", - пише він.

Медведчук зазначає, що підвищення мінімальної зарплати у 2017 році неминуче прискорить зростання цін на товари першої необхідності ― продукти харчування та ліки.

"Власне, цей процес вже розпочався, про що красномовно свідчать ціни в магазинах і аптеках. Заявлена ж у держбюджеті інфляція на 2017 рік у розмірі 8,1% є явно заниженими прогнозним показником, що визнають експерти і навіть чиновники", - зазначив він.

З посиланням на результати опитування керівників підприємств, проведеного НБУ в IV кварталі 2016 року, політик зазначає, що більш високий рівень інфляції прогнозують і представники бізнесу.

"Якщо в III кварталі минулого року вони прогнозували, що інфляція протягом наступних 12 місяців досягне 13,8%, то в IV кварталі вже очікували інфляцію на рівні 16,2% на кінець 2017 року. Тобто вдвічі вище бюджетного прогнозу. При цьому 7,5 млн пенсіонерів отримують мінімальну пенсію в розмірі 1247 грн. У 2017 році 5 млн пенсіонерів отримають надбавку у розмірі 126 грн. Мінімальна пенсія зросте в два прийоми аж до 1373 грн, що до кінця року складе менше $50 в місяць. Як пенсіонери зможуть виживати на ці гроші, ні Мінсоцполітики, ні Кабмін в цілому, на жаль, відповіді не дають...", - заявив він.

"Таким чином, необхідно визнати, що в уряду немає виразної концепції пенсійної політики в Україні. Більше того, визначивши прожитковий мінімум в 3200 грн в місяць, уряд визнав, що понад 11 млн пенсіонерів знаходиться поза межею бідності. У той же час жодних планів, як виправити цю справді трагічну ситуацію, Кабмін так і не запропонував", - резюмував Медведчук.