ua en ru

Кабмін затвердив порядок формування тарифів на утримання паркувальних майданчиків.

Кабінет міністрів України затвердив Порядок формування тарифів на послуги з утримання майданчиків для платного паркування транспортних засобів. Відповідна постанова від 2 березня 2010 р. №258 опублікована сьогодні в газеті "Урядовий кур'єр".

Згідно з документом, тарифи на послуги визначаються окремо для відведених і спеціально обладнаних майданчиків як відношення річної вартості послуг до річного обсягу їх надання з урахуванням коефіцієнта завантаженості майданчика.

Обсяг надання послуг визначається з урахуванням наявності на майданчику місць для паркування транспортних засобів загального призначення, якими керують інваліди, або транспортних засобів спеціалізованого призначення, що їх перевозять, паркування на яких здійснюється безкоштовно, а також з урахуванням фактичної завантаженості майданчика.
Коефіцієнт завантаженості майданчика визначається органами місцевого самоврядування залежно від місця його розташування на основі моніторингу завантаженості.
Вартість послуг визначається виходячи з розміру повної планованої собівартості послуг, планованого прибутку, розміру податків та зборів (обов'язкових платежів). Калькулювання повної планованої собівартості послуг здійснюється у розрахунку на рік.
До планованої виробничої собівартості послуг включаються прямі матеріальні витрати, прямі витрати з оплати праці, інші прямі витрати та загальновиробничі витрати.

Рівень рентабельності не повинен перевищувати 12%.

Тарифи, які встановлюються на рівні повної планованої собівартості послуг, фіксуються на один рік. Якщо протягом строку дії тарифів на послуги змінюються ставки податків та зборів (обов'язкових платежів), що сплачуються до державного бюджету, рівень заробітної плати (відповідно до законодавства, генеральної та галузевої угод), ціни (тарифи) на паливно-енергетичні та матеріальні ресурси, вартість послуг інших спеціалізованих підприємств, необхідних для забезпечення утримання майданчиків в належному стані, здійснюється коригування тарифів, сформованих відповідно до цього Порядку.
Коригуванню підлягають лише складові витрат, за якими відбулися цінові зміни, що сприятиме забезпеченню економічної обґрунтованості та прозорості механізму коригування тарифів.