ua en ru

Кабмін зобов'язав МінАПК передати Держлісгоспу усі підпорядковані йому ліси.

Кабмін України зобов'язав МінАПК передати усі ліси, які находяться в управлінні держпідприємств підпорядкованих МінАПК, Держлісгоспу. Про це журналістам повідомив міністр агрополітики Юрій Мельник, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це протокольне рішення на виконання розпорядження уряду, яке було ухвалено 25 листопада 2009 р... Сьогоднішнє протокольне рішення - все ж таки зобов'язати міністра агрополітики виконати рішення уряду, але я буду наводити уряду аргументи (що цього робити не варто)", - сказав Ю.Мельник.
Він нагадав, що рішення уряду про передачу агролісів до Держлісгоспу було ухвалене без врахування позиції Мінагрополітики України. Разом з тим, за словами Ю.Мельника, він не проти передачі лісів, але перш ніж це робити, слід провести інвентаризацію і "вирівняти фінансування". "За 2009 р. на 1 га лісу Держлісгоспу з бюджету йшло 49 грн, а на Мінагрополітики - 9 грн. А потім кажуть, що система гірше працює", - сказав він.
За його словами, йдеться про передачу до Держлісгоспу України понад 500 тис. га агролісів. "Усіх лісів, які на сьогодні є в державній і комунальній власності, точніше лісів аграрного сектору економіки, про який йде мова, це близько 2 млн га. Але саме те, що оформлено і знаходиться в державних лісогосподарських підприємствах підпорядкованих МінАПК, - це понад 500 тис. га", - сказав міністр.
Він також зазначив, що передача лісів без інвентаризації ускладнюється тим, що у деяких регіонах ліси досі не оформлені за конкретними підприємствами. "У дев'яти областях колишні ліси агролісогосподарських підприємств досі ще не оформлені за цими підприємствами. Тобто вони зависли в повітрі. Це стосується півдня, Криму. Вони майже нікому не цікаві, бо ростуть не єдиними масивами", - сказав він.