ua en ru

Кабмін призначив С.Бедіна директором ДП "Енергоринок".

Кабмін України призначив заступника голови правління "Дніпроенерго" Сергія Бедіна директором ДП "Енергоринок", повідомляє "Комерсант Україна".

Голова правління компанії "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов раніше неодноразово підтримував ідею реформування ринку електроенергії і відмови від держрегулювання.
Нинішня система оптової торгівлі електроенергією діє з 1996 р. за принципом "єдиного покупця" - вся вироблювана в країні електроенергія купується державним підприємством "Енергоринок", яке продає її обленерго. Останні постачають продукцію кінцевому споживачу. У 2007 р. уряд Віктора Януковича затвредив план радикальної реформи українського оптового ринку електроенергії. Його реалізація дозволила б вже до 2014 р. змінити нинішню модель "єдиного покупця" на ліберальну, за якої виробники електроенергії змогли б продавати свою продукцію як по прямих договорах, так і на біржі. Проте уряд Юлії Тимошенко загальмував ухвалення цих змін. Замість цього Кабмін неодноразово порушував навіть існуючі принципи функціонування енергоринку. Так, торік на прохання уряду ДП "Енергоринок" повернуло експортний ПДВ лише енергогенеруючим компаніям, що купують вугілля у держави. А пізніше Кабмін зобов'язав генеруючі компанії, що підкоряються державі, купувати вугілля лише у держшахт.