ua en ru

Кабмін завтра розгляне міжнародні договори МС, до яких могла б приєднатися Україна

Кабінет міністрів України завтра, 2 жовтня, на своєму засіданні розгляне міжнародні договори Митного союзу (МС), до яких могла б приєднатися Україна. Це одне з основних питань на порядку денному Кабміну в середу.

Кабінет міністрів України завтра, 2 жовтня, на своєму засіданні розгляне міжнародні договори Митного союзу (МС), до яких могла б приєднатися Україна. Про це йдеться в порядку денному засідання уряду.

Уряд також розгляне питання ратифікації угоди із Хорватією про економічне співробітництво та проект відповідного розпорядження Кабінету міністрів, а також проект концепції головування України у Співдружності Незалежних Держав у 2014 р.

Крім того, Кабмін має намір схвалити листи до Європейського інвестиційного банку щодо проекту "Відкриття Європейським інвестиційним банком кредитної лінії АТ "Ощадбанк" для фінансування малих і середніх підприємств, компаній середньої капіталізації та інших пріоритетних проектів", а також розглянути питання виділення коштів для надання допомоги сім'ям осіб , загиблих в результаті аварії в Азовському морі. Крім того, буде розглянуто питання про перенесення робочих днів у 2014 р.

Під час засідання уряду заплановано проведення брифінгів за участю міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького і голови Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергія Орєхова.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров наголошував на тому, що Київ може приєднатися в середньому до 70-ти угод, які діють у МС. Цю заяву глава українського уряду зробив під час зустрічі зі своїм білоруським колегою Михайлом Мясниковичем в Астані.

За словами Азарова, Україна готова довести, що підписання Угоди про асоціацію з ЄС не несе жодних ризиків для країн МС.

"Ми зараз ведемо переговори з Ізраїлем, Канадою, Туреччиною про зону вільної торгівлі. Чому ці договори не викликають жодних питань у наших партнерів із країн Митного союзу? А самі країни МС хіба не ведуть таких переговорів? Хіба не планують укладати відповідні угоди із цілою низкою країн? Я думаю, що ці питання добре врегульовані нормами СОТ. І тому ми вважаємо, твердо переконані і готові підкріпити це розрахунками, що підписання Угоди про асоціацію не несе абсолютно жодних ризиків для країн МС. Більше того, ми готові це конкретно обговорити, а по-друге, створити, наприклад, комісії з визначення сертифікатів походження спільні. Ми готові створити пункти спільного митного контролю. Я хочу ще раз наголосити, що наше терпіння і наше прагнення вийти із цієї ситуації пов'язано з великою важливістю торговельно-економічних відносин із країнами МС", - наголосив 25 вересня під час робочого візиту до Казахстану Азаров.

Там же, в Астані, йому відповів російський колега Дмитро Медведєв. Як заявив прем'єр-міністр РФ, можливе приєднання України до 70-ти угод, які діють у Митному союзі, означатиме повноцінне членство у МС, що, за словами Медведєва, може не влаштувати Брюссель.

Зазначимо, що бізнес-спільнота країн-учасниць МС побоюється істотного зниження товарообігу з Україною у разі підписання офіційним Києвом асоціації з ЄС. Про це напередодні в Москві заявляв міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слєпньов.

Зокрема, дані побоювання зумовлені майбутнім зростанням конкуренції на українському ринку з боку Євросоюзу та Туреччини. Крім того, у міру впровадження в Україні європейських норм технічного регулювання, в ЄЕК обіцяють запроваджувати захисні заходи нетарифного характеру.

За розрахунками Кабміну, потенціал товарообігу України із країнами МС складає понад 60 млрд дол. на рік.