ua en ru

Кабмін завтра розгляне концепцію реформи місцевого самоврядування, - Гройсман

Кабінет міністрів України завтра розгляне концепцію реформи місцевого самоврядування.

Кабінет міністрів України завтра розгляне концепцію реформи місцевого самоврядування. Про це сьогодні повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, передає кореспондент РБК-Україна.

"Та концепція, яку ми сьогодні розглядали, завтра буде розглядатися на уряді, і я сподіваюся, що вона буде схвалена. І це буде політичне рішення про початок реформи місцевого самоврядуванню", - сказав Гройсман.

Він також повідомив, що до України прибула з Польщі група експертів на чолі з Марціном Свєнціцьким, яка допоможе напрацювати необхідну законодавчу базу. Реформа місцевого самоврядування буде відбутися за прикладом Польщі як найбільш ефективної моделі, яка себе оправдала.

"Вже завтра Свєнціцький, українські експерти і я розпочинаємо підготовку законодавчої бази для реформи. Я би хотів, щоб протягом місяця ми напрацювали максимально необхідні зміни до українського законодавства. Через місяць ми можемо виходити на процес погодження з урядом і парламентом", - заявив Гройсман.

За його словами, планується, що місцева влада матиме три рівні: громада, район, область.

"Губернатор буде мати наглядову функцію за дотриманням законодавства в регіоні і координувати діяльність центральних органів влади. Ми будемо пропонувати посилити функції рахункової палати, щоб контролювати кошти на місцях. Ми буде передавати максимально владу місцевим владі. Питання вирішуватимуться також через місцеві референдуми", - сказав Гройсман.