ua en ru

Кабмін зареєстрував у ВР законопроект про введення гендерних квот у виборчих списках партій

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 3411-2 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". Про це йдеться на офіційному сайті українського парламенту.

Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 3411-2 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків". Про це йдеться на офіційному сайті українського парламенту.

Законопроектом передбачається запровадження 30-відсоткових гендерних квот у виборчих списках політичних партій на виборах до парламенту та місцевих рад. Наразі у складі Верховної ради України лише 9,4% жінок-депутатів.

Як повідомила міністр соціальної політики України Наталія Королевська, мета законопроекту - подолання низки гендерних проблем, серед яких: низький рівень представництва жінок на керівних посадах в органах виконавчої та законодавчої влади, розрив в оплаті праці українських жінок і чоловіків та низький рівень економічної активності жінок та їх представництва у керівництві бізнес-структур.

Королевська також зазначила, що удосконалення законодавства з гендерних питань є надзвичайно важливим у контексті запровадження європейських підходів до врегулювання проблем рівності прав і можливостей жінок та чоловіків.

Цей законопроект є альтернативним до законопроекту, який подали народні депутати від фракції Партії Регіонів Нестор Шуфрич, Ірина Бережна, а також позафракційні депутати Ігор Єремеєв та Олег Ляшко.

Згідно з документом нардепів, до статті 15 закон України "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" вноситься положення, згідно з яким при формуванні виборчого списку, політична партія, виборчий блок повинні враховувати, що кількість кандидатів, тієї статі, яка менш представлена у виборчому списку, повинна складати не менше ніж 35% від загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

У разі недотримання цієї норми у виборчому списку Центральна виборча комісія чи відповідна територіальна виборча комісія не повинні приймати документи для реєстрації кандидатів у депутати.

На сьогодні, у Верховній Раді України кількість жінок складає 9,6 % від загальної кількості депутатів, що є дуже малим відсотком у порівнянні з європейськими державами. Так, у Норвегії кількість жінок у парламенті складає 39%, у Фінляндії - 40%, Швеції - 45%. На сьогодні Україна за кількістю жінок у парламенті займає 110 місце серед 188 країн, що дуже низьким показником для європейської держави.