ua en ru

Кабмін випустить третій транш за ПДВ-облігаціями до кінця вересня ц.р., - експерт

Уряд випустить третій транш за ПДВ-облігаціями до кінця вересня. Про це в коментарі РБК-Україна повідомила головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

За її словами, уряд випустив другий транш ПДВ-облігацій обсягом 2,0 млрд грн, що значно поступається заявленим раніше планам збільшити другий транш до 13 млрд грн.

"На відміну від першого траншу ПДВ-облігацій, який склав всього 48 млн грн і був призначений для невеликих підприємств, другий транш буде розподілений серед 217 великих компаній. Оскільки одержувачі другого траншу облігацій - в основному великі експортери, що володіють достатнім запасом готівки коштів, навряд чи цей випуск з'явиться в повному обсязі на вторинному ринку в найближчі дні. Проте очікування чергових випусків ПДВ-облігацій може привести до скорочення попиту на звичайні ОВДП, що може викликати зростання їх прибутковості, особливо по більш «довгих» паперах", - сказала експерт.

О.Білан відзначила, що Міністерство фінансів має бути зацікавлене в тому, щоб ПДВ-облігації розподілилися на вторинному ринку до чергових великих виплат по звичайних ОВДП. Так як кожен новий транш ПДВ-облігацій буде супроводжуватися зниженням попиту на ОВДП на первинних аукціонах.

"Наступна «перерва» в графіку погашень ОВДП запланована з 22-го вересня по 13-е жовтня. Виходячи їх цього, ми очікуємо, що випуск наступного траншу відбудеться в найближчі дні або ж у кінці вересня", - резюмувала вона.