ua en ru

Кабмін виділив 2 млрд грн для видачі на безоплатній основі 5,4 тис. квартир у 107 населених пунктах України, - ДІУ

Уряд України виділив 2 млрд грн для видачі на безоплатній основі 5 тис. 437 квартир у 107 населених пунктах України. Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив голова Державної іпотечної установи Віктор Миргородський, передає кореспондент РБК-Україна.
"Зараз ДІУ працює над... безкоштовною передачею 5 тис. 437 квартир територіальним громадам центральним відомствам для забезпечення житлом громадян, які відповідно до законодавства мають право на отримання безкоштовного житла", - сказав Миргородський.
Він нагадав, що 27 липня уряд прийняв постанову № 855, тим самим затвердивши порядок передачі квартир.
"Дані квартири були придбані ДІУ в 2009 р. на підставі актів попереднього уряду і підлягали подальшій передачі територіальним громадам. Однак у зв'язку з тим, що попередній уряд не передбачив фінансові ресурси в бюджеті і не виділив кошти на придбання цих квартир, питання передачі квартир від ДІУ в комунальну власність був заблокований. Це викликало нерозуміння на місцях... оскільки людям було оголошено, що їм надається житло... але фактично бути власниками цих квартир вони не змогли", - зазначив Миргородський.
Він підкреслив, що діючий уряд виділив з бюджету 2 млрд грн, щоб ДІУ розрахувалася за ці квартири і приступила до передачі їх населенню.
"Ці квартири знаходяться в 107 населених пунктах України. 3 тис. 515 квартир передаються з державної у комунальну власність територіальним громадам і 1 тис. 922 квартири передаються центральним відомствам для службового користування. Для координації цієї роботи створена міжвідомча рада, яку очолює міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк. В областях створено 26 регіональних рад під керівництвом глав обладміністрацій. На місцях працює 164 комісії з прийому цих квартир", - сказав Миргородський.
За його словами, станом на сьогоднішній день в комунальну власність були передані вже 1 тис. 238 квартир: у Криму - 81 квартира, у Вінницькій області - 72, Волинській - 55, Житомирській - 48, Київській - 256, Кіровоградській - 145, Львівській - 58, Миколаївській - 170, Рівненській - 208, Тернопільській - 12, Хмельницькій - 98, Севастопольської - 35.
До кінця року ДІУ планує передати всі 5 тис. 437 квартир.