ua en ru

Кабмін повертає податок на прибуток підприємствам, пов'язаним з оточенням Януковича, - нардеп

Кабмін повертає податок на прибуток підприємствам, пов'язаним з оточенням Януковича, - нардеп Фото: Іван Вінник

Вінник впевнений, що Гройсману потрібні голоси "Опоблоку" та інших "уламків" Партії регіонів

Кабінет міністрів повертає авансові внески з податку на прибуток підприємств суб'єктам на окупованому Донбасі і підприємствам, пов'язаним з оточенням екс-президента Віктора Януковича. Про це пише народний депутат від БПП Іван Вінник у своєму блозі.

"У той час як бізнес сумлінно і героїчно сплачує податки для забезпечення доходів державного бюджету України, є перелік обраних осіб, яким уряд Гройсмана повертає раніше сплачені податки. Відразу хочу звернути увагу, що мова йде не про відшкодування ПДВ, а про повернення авансових внесків з податку на прибуток підприємств. Вибрані - це переважно суб'єкти, які знаходяться на неконтрольованих територіях; суб'єкти, яких контролює російський бізнес; суб'єкти, пов'язані з оточенням Януковича і його "спонсора" - пана Ахметова", - пише він.

"Яка ж мотивація покладена в основу формування цього переліку? Все просто: Гройсману потрібні голоси "Опоблоку" та інших уламків Партії регіонів разом з іншими проросійськи налаштованими депутатами у Верховній Раді", - переконаний політик.

Він повідомив, що у відповідь на його запит Державним казначейством України була надана інформація по всіх суб'єктах, які з початку року отримали повернення податку на прибуток, який ними був сплачений у попередні періоди.

alt

За даними Вінника, серед них: ЗАТ "Харцизький трубний завод", якому було повернуто 137 млн грн, ВАТ "Крюківський вагонобудівний завод", який отримав більше 161 млн грн, ПАТ "Ясиновський коксохімічний завод" (Макіївка) - 20,7 млн грн, ЗАТ "Індустріальні та дистрибуційні системи" - 34 млн грн, ПАТ "Укрсоцбанк" - понад 79 млн грн (обидві останні компанії входять в групу російських компаній "Альфа-груп") та інші. Загальний обсяг повернення податків становить близько 2 млрд грн, повідомив нардеп.

"Зухвалість і безпорадність уряду вражає, особливо у контексті останньої заяви міністра фінансів, що загальна сума податку на прибуток, яку він збирається повернути, становить 18 млрд грн. Варто відзначити, що розпис державного бюджету на 2017 рік не передбачає жодних ресурсів на повернення податку на прибуток суб'єктам господарювання. Отже, вже здійснене урядом повернення 2 млрд грн є необачним і небезпечним рішенням, яке ставить під загрозу виконання головного фінансового плану країни - Державного бюджету на 2017 рік. Особливої пікантності ситуації додає суб'єктність бенефіціарів таких дій уряду, а самі ці дії можуть мати ознаки корупції", - зазначив Вінник.

За його словами, відповідне повідомлення про кримінальне правопорушення вже подано в ГПУ.

"Під час війни не можна за рахунок державного бюджету фінансувати компанії агресора, колабораціоністів і суб'єктів, розташованих на контрольованих територіях", - написав депутат.