ua en ru

Кабмін вніс до Ради законопроект про бюджетну децентралізацію

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 серпня 2014 р., зареєстрував у Верховній Раді України проект закону України №4435а "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (щодо бюджетної децентралізації).

Кабінет міністрів України сьогодні, 8 серпня 2014 р., зареєстрував у Верховній Раді України проект закону України №4435а "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (щодо бюджетної децентралізації). Про це повідомляє прес-служба уряду

При цьому повідомляється, що уряд звернувся до парламенту з проханням розглянути зазначений законопроект вже наступного тижня під час пленарних засідань.

Як зазначають у Кабміні, основні напрями змін до бюджетного законодавства передбачають визначення нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

"Нову модель фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин було розроблено з урахуванням досвіду зарубіжних країн. Зокрема, у ході підготовки проекту закону були досліджені позитивні здобутки бюджетних реформ у Польщі та Німеччині щодо фінансового забезпечення соціально-культурної сфери, побудови трансферної політики, організації міжбюджетних відносин та механізмів бюджетного вирівнювання", - йдеться в повідомленні.

В уряді очікують, що прийняття проекту закону дасть змогу реалізувати політику децентралізації повноважень та фінансів, а також зміцнити матеріальну та фінансову основи місцевого самоврядування і надати місцевим бюджетам бюджетну автономію та фінансову самостійність.

Зокрема, запропоновані зміни передбачають встановити новий механізм бюджетного вирівнювання. Разом з тим, нові зміни дозволять зацікавити громади до об'єднання та формування спроможних територіальних громад.

Як зазначають в Кабміні, розробники пропонують спростити процедуру надання місцевих гарантій та здійснення запозичень від міжнародних фінансових організацій,посилити відповідальність галузевих міністерств за реалізацію державної політики у відповідній галузі та ефективність використання бюджетних коштів, удосконалити казначейське обслуговування бюджетних коштів та надати можливість місцевим бюджетам переходу на банківську форму обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ.

Нагадаємо, Кабмін схвалив законопроект про бюджетну децентралізацію 6 серпня.