ua en ru

Кабмін вніс у Раду проект про спецдозволи для народної медицини

Кабмін вніс у Раду проект про спецдозволи для народної медицини Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Законопроект передбачає скасування спецдозволу на заняття народною медициною

Кабінет міністрів України вніс до Верховної ради законопроект про скасування спеціальних дозволів на заняття народною медициною. Законопроект №9062 був зареєстрований у Раді 6 вересня 2018 року.

У пояснювальній записці зазначається, що наявність спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством) у фізичної особи - підприємця, що володіє народними методами лікування, не дає гарантії захистити конституційні права громадян.

Підкреслюється, що проходження навчання з основ медичних знань особою, яка не має спеціальної медичної освіти, не дає можливості якісно і своєчасно надавати медичну допомогу пацієнтам.

"На сьогоднішній день держава готує достатню кількість професійних фахівців, які закінчили вищий медичний навчальний заклад і в змозі надавати якісну медичну допомогу", - сказано в пояснювальній записці.

З урахуванням викладеного, законопроект передбачає скасування спеціального дозволу на заняття народною медициною (цілительством), зокрема, пропонується скасувати статтю 74¹ Основ законодавства України про охорону здоров'я, в якій викладено порядок видачі зазначеного дозволу.

Додамо, 7 вересня проекту закону відправили на розгляд комітету.

Нагадаємо, Кабмін схвалив даний законопроект на своєму засіданні 29 серпня.

Як писало РБК-Україна, в травні МОЗ пропонував скасувати видачу спецдозволів на заняття народною медициною. У відомстві розкритикували той факт, що українське законодавство визначає народну медицину, як метод оздоровлення, профілактики, діагностики та лікування, які засновані на досвіді багатьох поколінь, устоялися в народних традиціях і не потребують державної реєстрації.