ua en ru

Кабмін вніс в Раду нові зміни до закону про ринок газу

Кабмін вніс в Раду нові зміни до закону про ринок газу Фото: Кабмін

Кабмін пропонує закріпити за незаможними право на безкоштовну установку енергозберігаючого обладнання до 2018

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради новий законопроект стосовно змін до закону про ринок природного газу. Відповідний проект урядового закону № 3325 зареєстрований в Раді 15 жовтня.

Так, документом пропонується передбачити можливість платного користування газорозподільними системами. Зокрема, відповідно до закону, газорозподільні системи, власником яких є держава, передаються у користування суб'єкту господарювання державного сектора економіки, визначеного за рішенням уряду для подальшої передачі у користування операторам газорозподільних систем виключно на умовах концесії, оренди або іншого платного користування.

Проектом передбачається у законі "Про житлово-комунальні послуги" - прибрати кваліфікацію постачання природного газу як житлово-комунальної послуги у зв'язку із суттєвою зміною підходу до регулювання ринку природного газу і забезпечити перехід від поняття "гарантований постачальник" до поняття "постачальник природного газу із спеціальними обов'язками", а також внести продиктовані необхідністю зміни щодо розрахунків теплогенеруючих та теплопостачальних організацій за використаний природний газ.

Також Кабмін пропонує перенести термін встановлення лічильників газу, що використовується для приготування їжі до 1 квітня 2017 року, і передбачити конкурентне середовище щодо виконавців робіт із встановлення лічильників, посилення санкцій за невстановлення лічильників відповідальними суб'єктами, передбачення створення Єдиної бази абонентів природного газу, яка є критично необхідною для повного обліку використання природного газу в Україні, а також забезпечення передумов для реалізації права споживача на зміну постачальника.

Крім того, уряд пропонує передбачити безоплатне встановлення нового енергозберігаючого обладнання з газоспоживанням за рахунок коштів державного бюджету, спеціального фонду з енергозбереження тощо для малозабезпечених громадян, які отримують субсидії для оплати спожитого газу та використовують застаріле обладнання з газоспоживання до 31 грудня 2017 року.

Нагадаємо, Рада провалила голосування по закону щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу, яким передбачалось платне користування газорозподільними системами. За відповідний проект закону №3072 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу" у першому читанні за основу проголосували 129 нардепів при мінімально необхідних 226.