ua en ru

Рада провалила закон щодо нової моделі ринку газу

Рада провалила закон щодо нової моделі ринку газу Фото: Верховна Рада України

Відповідно до проекту закону, встановлювалось платне користування газорозподільними системами

Верховна Рада України провалила голосування по закону щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу, яким передбачалось платне користування газорозподільними системами. За відповідний проект закону №3072 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення передумов для нової моделі ринку природного газу" у першому читанні за основу проголосували 129 нардепів при мінімально необхідних 226.

Нардепи також провалили голосування за направлення законопроекту на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи (Кабміну України) (176 голосів) і направлення в комітет для підготовки в перше повторне читання (179 голосів). Таким чином законопроект був відхилений.

Відповідного до нього визначалось, що газорозподільні системи, власником яких є держава, передаються у користування суб'єкту господарювання державного сектора економіки, визначеного за рішенням Кабінету Міністрів України для подальшої передачі у користування операторам газорозподільних систем виключно на умовах концесії, оренди або іншого платного користування.

Згідно з текстом документу, планувалося створити базу абонентів - споживачів природного газу, до якої з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних вноситься інформація про кожного споживача природного газу.

Проект закону передбачає внесення змін до 17 законів.

Нагадаємо, ВРУ підтримала зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%. Відповідний проект закону №2835 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" у першому читанні за основу підтримали 228 парламентарів при мінімально необхідних 226.