ua en ru

Уряд вніс зміни до вимог прикордонного режиму

Уряд вніс зміни до вимог прикордонного режиму Фото: Кабінет міністрів України

Уряд на своєму засіданні прийняв відповідну постанову

Кабінет міністрів України прийняв рішення про врегулювання окремих питань прикордонного режиму та створення умов для забезпечення більш ефективного відстеження надводної обстановки у територіальному морі та внутрішніх водах України. Відповідна постанова № 52 "Про внесення змін до Положення про прикордонний режим" була прийнята 3 лютого 2016 року, передає прес-служба Державної прикордонної служби.

"Цим документом вперше законодавчо визначено термін лінії прикордонних інженерних споруджень. Постановою удосконалено порядок обліку та тримання на пунктах базування маломірних суден їх випуск, плавання та пересування у територіальному морі та внутрішніх водах", - сказано в повідомленні.

Так, встановлено порядок визначення місць та вимог до облаштування і забезпечення безпечної експлуатації пунктів базування, виключено безконтрольний випуск маломірних суден до 2 морських миль та у внутрішні води, а також впорядковані питання щодо тримання маломірних суден у разі неможливості їх зберігання на пунктах базування, контролю за маломірними суднами, інформування судноводіями підрозділів Держприкордонслужби під час виходу в територіальне море, внутрішні води України, які розташовані у контрольованих прикордонних районах, за умови випуску цих суден з об'єктів базування за межами контрольованих прикордонних районах.

Крім того, відповідно до документу, заборонено поза об`єктами базування і тих, які не допущені до експлуатації, посадку та висадку пасажирів, завантаження, розвантаження суден, а також їх підхід у територіальному морі та внутрішніх водах до іноземних та українських суден закордонного прямування, за виключенням лише випадків, пов`язаних із стихійним лихом, аварією та катастрофою.

Також постановою заборонено вихід та плавання суден після закінчення навігаційного періоду і темної пори доби, а суднам в яких ефективна площа розсіювання недостатня для їх виявлення за допомогою радіолокаційних станцій - без радіолокаційних відбивачів.

Крім того, документом також впорядковано порядок в`їзду та пересування осіб у контрольованих прикордонних районах. Зокрема, визначено порядок в`їзду і перебування громадян між державним кордоном і лінією прикордонних інженерних споруджень та встановлення, у разі необхідності, додаткових тимчасових режимних обмежень. Розширено до контрольованого прикордонного району межі території, в яку забороняється підвозити і з якої вивозити осіб, які не мають документів, що посвідчують особу.

"Прийняття цього нормативно-правового акта дозволить ще більш ефективно протидіяти загрозам на державному кордоні, в тому числі тим, що можуть виникнути на морському напрямку. Також низку вимог прийнято через ігнорування судноводіями вимог законодавства із дотримання безпеки судноплавства та безпечної експлуатації об'єктів базування, що останнім часом призводить до невиправданої загибелі людей", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, Державна прикордонна служба (ДПС) України тимчасово відновлює призов на строкову службу.