ua en ru

Кабмін затвердив законопроект про відповідальність чиновників при здійсненні нагляду за діяльністю підприємств

Кабінет міністрів України (Кабмін) затвердив і має намір передати до Верховної Ради України законопроект про відповідальність чиновників при здійсненні нагляду і контролю над діяльністю підприємств, який надає право Держслужбі з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва право штрафувати чиновників, які перевищили свої повноваження, і подавати на них до суду. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявив голова Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський, передає кореспондент РБК-Україна.

"(Контролюючі органи) проводять перевірки за відсутності підстав, іноді взагалі позбавляють людей ліцензії, а вони навіть не знають, що у них була перевірка і що їх позбавили ліцензії. Ніякої відповідальності чиновника. Я думаю, що на цей раз ми пройшли вже Кабмін і ми цей законопроект приймемо. Перший раз штраф 850 грн - 1 тис. 700 грн, а другий раз - збільшується штраф до 1 тис. 500 грн. І ми маємо право подати пропозицію про звільнення такого чиновника, який порушує здійснення заходів з контролю і перевіряє підприємства на незаконних підставах і некоректно працює за законом. Таке право надається Держслужбі. Це право про адміністративне штрафі, покарання таких чиновників", - сказав Бродський.

Також Бродський уточнив, що в разі прийняття цього закону держпідприємство отримує право складати протоколи про адміністративне порушення і передавати їх до суду.

"Якщо чиновник не виконує закон, ми в перший раз йому пишемо, щоб він його виконав, а другий раз - звертаємося до суду", - зазначив він.

Крім того, Бродський висловив сподівання, що "сьогодні-завтра Микола Янович (Азаров) підпише цей законопроект".

Читайте також: Азаров вимагає карати за призначення "надуманих" позапланових перевірок підприємств