ua en ru

Кабмін затвердив проект Генеральної угоди з профспілками і роботодавцями

Кабмін затвердив проект Генеральної угоди з профспілками і роботодавцями Фото: Кабмін схвалив проект Генеральної угоди з профспілками і роботодавцями

Кабмін планує до вересня погасити борги із зарплати на економічно активних держпідприємствах

Кабінет міністрів України затвердив проект Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин. Відповідне рішення було прийнято сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що спільна комісія з розробки угоди завершила роботу ще 14 липня, а вже 26 липня проект був переданий в Кабмін. Рева додав, що після затвердження угода може бути підписана.


Так, сторонами угоди є органи виконавчої влади, сторона роботодавців та сторона профспілок.

Відзначимо, що одним з найважливіших питань документа є оплата праці. Згідно з проектом угоди, Кабмін і сторона роботодавців зобов'язуються забезпечити, починаючи з 2016 року, щорічне зростання середньомісячної заробітної плати в цілому по економіці на рівні вище, ніж прогнозний індекс споживчих цін.

Також вони зобов'язуються протягом дії угоди шляхом підвищення зарплати щорічно зменшувати менш ніж на 3% частку працівників, які отримують заробітну плату нижче 2 мінімальних зарплат, але не менше ніж на 2% збільшувати частку працівників, які отримують заробітну плату вище, ніж 4 мінімальні зарплати.

Крім того, уряд взяв на себе зобов'язання до 1 вересня цього року забезпечити погашення заборгованості із зарплати на економічно активних підприємствах державної форми власності та на підприємствах, де частка госформи власності перевищує 50%, не менше ніж на 50% від обсягів заборгованості за станом на 1 січня 2016 року, і не допускати утворення нових боргів із зарплати.

Також Кабмін зобов'язався вжити необхідних заходів для погашення заборгованості із зарплати на підприємства всіх форм власності, і в разі затримки з виплати заробітної плати працівникам надавати на вимогу профспілок інформацію про наявність коштів на рахунках підприємства.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів України підтримав проект розпорядження про затвердження плану заходів на 2016-2017 роки щодо реалізації стратегії подолання бідності.