ua en ru

Кабмін затвердив порядок переміщення товарів у зоні АТО

Кабмін затвердив порядок переміщення товарів у зоні АТО Фото: голова Кабміну Володимир Гройсман

Рішення було прийнято в ході засідання уряду

Кабінет міністрів України в ході свого засідання, сьогодні, 1 березня 2017 року, підтримав проект постанови "Про затвердження Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції", передає кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що те, що робить зараз Кабінет міністрів, та постанова, повністю відповідає тим напрямкам політики, яку проводить президент країни, уряд країни на протидію агресії Російської Федерації в різних сферах", - сказав міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Міністр пояснив, що постанова повинна врегулювати порядок переміщення товарів не тільки на неконтрольованих владою України територіях, а й на контрольованих.

При цьому, за словами Черниша, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України і МЕРТ повинні в найкоротші терміни розробити перелік товарів, які будуть входити в цю категорію.

"Це повинен бути мінімальний перелік товарів, і щоб він мав абсолютно критичне значення для підприємств ГМК, енергетики, теплопостачання України", - підкреслив у свою чергу прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

altФото: проект постанови

Переміщення товарів фізособами та суб’єктами господарювання

Так, відповідно до документу, фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі та/або супроводжувальному багажі автотранспортом за переліком та обсягами, які затверджуються Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Суб’єкт господарювання для переміщення товарів повинен бути включений до переліків суб’єктів господарювання, які здійснюють переміщення товарів. Форми таких переліків визначаються координаційним центром.

Суб’єкт господарювання, який має намір перемістити товар, повинен звернутися з заявою в письмовій та електронній формі до Державної фіскальної служби.

При цьому документом визначаються підстави для відмови у включенні суб’єктів господарювання в такі переліки.

Переміщення вугільної продукції

Для переміщення вугільної продукції Міненерговугілля надсилає інформацію до координаційного центру про включення енергогенеруючих компаній, що використовують вугільну продукцію для вироблення електроенергії, до переліку суб’єктів господарювання – отримувачів вугільної продукції.

Переміщення вугільної продукції через лінію зіткнення здійснюється виключно залізничним транспортом через визначені контрольні пункти в’їзду/виїзду на залізниці.

Після укладання контракту з постачальниками (видобувниками, переробниками) енергогенеруючі компанії надсилають інформацію разом з копіями документів про вчинення такого правочину до координаційного центру. Центр у свою чергу має розглядати такі матеріали не більше п’яти робочих днів.

Підкреслимо, що проектом передбачається, що суб’єктам господарювання забороняється переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію та з неконтрольованої території товари, за винятком:

  • харчових продуктів, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів;
  • лікарських засобів, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів;
  • товарів та продукції (у тому числі що забезпечують функціонування та обслуговування та є необхідними у виробничому процесі) металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, об’єктів критичної інфраструктури за переліком та обсягами, що затверджуються МінАТО, у тому числі за поданням заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

Нагадаємо, в об'єднанні підприємств "Укрметалургпром" заявили, що блокада Донбасу може привести до втрати Україною близько 3,5 млрд валютної виручки за рік.