ua en ru

Кабмін затвердив порядок обрання членів наглядових рад держбанків

Кабмін затвердив порядок обрання членів наглядових рад держбанків Фото: Кабінет міністрів України

Запроваджується механізм конкурсного відбору членів наглядових рад держбанків

Кабінет міністрів України ухвалив постанову "Про затвердження Порядку обрання членів наглядових рад державних банків". Про це свідчить відповідна постанова №97 від 11 лютого 2016 року, опублікована на урядовому порталі.

"Затвердити Порядок обрання членів наглядових рад державних банків, що додається. Установити, що до оголошення першого конкурсного відбору та на період проведення конкурсного відбору обов'язки членів наглядової ради продовжують виконувати члени наглядової ради, які були призначені згідно з діючим на момент їх обрання законодавством", - сказано в документі.

Так, відповідно до документу, запроваджується механізм конкурсного відбору членів наглядових рад державних банків та встановлюються критерії та вимоги до претендентів задля уникнення політичного впливу на процес прийняття рішень вищим органом управління державних банків та забезпечення його незалежності.

Постановою визначено критерії незалежності та професійної відповідності до претендентів у члени наглядової ради державних банків. При цьому, пропонується, що відбір кандидатур на посади членів наглядової ради буде здійснюватись міжнародною компанією з добору персоналу, що має не менш як 10-річний досвід надання послуг з добору керівного складу провідних світових банків.

Зазначається, що претенденти на посаду члена наглядової ради обираються на засіданні конкурсної комісії, до складу якої входять особи представлені урядом та президентом України, по три особи з кожної сторони. Погодження претендентів та призначення членів наглядової ради державного банку здійснюється Кабміном.

"Запровадження зазначеного механізму добору та призначення членів наглядової ради державного банку дозволить докорінно переглянути принципи та механізми корпоративного управління в державних банках, привести їх у відповідність до найкращих міжнародних стандартів (рекомендацій ОЕСР, Європейської комісії та Базельського комітету з банківського нагляду). Це сприятиме забезпеченню стабільності функціонування бізнесу банків та підвищенню оцінки з боку потенційних інвесторів", - підкреслюється в повідомленні прес-служби Кабміну.

Відзначимо, що постанова набирає чинності з дня набрання чинності законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками".

Нагадаємо, в оновленому в січні 2016 року проект Меморандуму про економічну та фінансову політику зазначається, що влада має намір подати в парламент законопроект, який затвердить новий підхід до корпоративного управління державними банками. У документі серед іншого лобіювання інтересів цих фінустанов буде визнаватися кримінальним порушенням.