ua en ru

Кабмін затвердив порядок формування фінансового резерву для закриття шахт

Кабінет міністрів України затвердив порядок формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств.

Кабінет міністрів України затвердив порядок формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств. Про це йдеться у постанові уряду № 567 від 16 жовтня 2014 р.

"Відповідно до частини другої статті 9 закону України "Про особливості оренди чи концесії об'єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності" Кабінет міністрів України постановляє: затвердити порядок формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств", - йдеться у документі.

Порядок передбачає, що орендар чи концесіонер цілісних майнових комплексів або системи цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів (філій, цехів, дільниць), які забезпечують та достатні для провадження господарської діяльності у сфері видобування кам'яного вугілля та лігніту (бурого вугілля), їх переробки, що перебувають у державній власності, перераховують щокварталу кошти для формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств. Розмір відрахувань за звітний квартал визначається орендарем чи концесіонером за визначеною документом формулою.

"Орендар або концесіонер вугледобувного підприємства надає щокварталу до 11 числа наступного місяця розрахунок величини відрахувань до комісії, що утворюється Міненерговугіллям, для розгляду та затвердження", - йдеться у документі.

У свою чергу Міненерговугілля відкриває у Казначействі рахунок для формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств для обліку коштів та здійснення розрахунково-касових операцій за балансовим рахунком 3741 "Рахунки для обліку операцій з коштами фінансового резерву" плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів.

На рахунок для формування фінансового резерву для закриття вугледобувних підприємств зараховуються кошти, що надходять від орендарів та концесіонерів.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Кабінет міністрів має намір зобов'язати підприємства, які взяли шахти в концесію або оренду, формувати резерв для фінансування заходів з консервації або закриття цих шахт.