ua en ru

Кабмін затвердив нові норми атестації вишів у науковій діяльності

Кабмін затвердив нові норми атестації вишів у науковій діяльності Ілюстративне фото (УНІАН)

В Україні почнуть оцінювати наукову діяльність не вишу у цілому, а його напрямків

Український уряд на засіданні 22 серпня затвердив нові норми проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині наукової та науково-технічної діяльності. Відповідна постанова є в розпорядженні РБК-Україна.

Згідно з рішенням Кабміну, тепер будуть оцінювати наукову діяльність не вишу у цілому, а його окремих наукових напрямів. Такими напрямками будуть: аграрні науки і ветеринарія; військові науки та національна безпека; гуманітарні науки та мистецтво; суспільні науки; біологія та охорона здоров'я; математичні науки та природничі науки; технічні науки.

Атестаційна оцінка буде визначатися за 100-бальною шкалою. В ній будуть враховуватися наступні показники: кадровий склад, фінансування, кількість статей у наукових виданнях; кількість наукових видань, засновником (співзасновником) яких є університет; кількість працівників закладу.

За результатами оцінки кожен науковий напрямок будуть відносити до однієї з трьох груп - А, Б, В - або визнавати таким, що взагалі не пройшов атестацію. У групі А будуть напрямки, дослідження яких мають важливе державне або світове значення, виконуються на світовому рівні; в групі Б - мають важливе значення для окремих галузей економіки, національної безпеки, інших сфер, виконуються на високому професійному рівні; в групі В - мають значення для навчального процесу в університеті, які виконуються на задовільному професійному рівні

Атестація буде проводитися не менше одного разу в 5 років, однак не раніше ніж через рік для реорганізованого вишу або не раніше ніж через 3 роки для ново створеного.

Фото: постанова Кабміну

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що Міністерство освіти і науки змінило умови вступу до магістратури на спеціальності "Право" і "Міжнародне право".

Крім того, Міносвіти зафіксувало в цьому році найменшу кількість випускників шкіл.