ua en ru

Кабмін затвердив нову 10-річну держпрограму радіаційного і соціального захисту населення Жовтих Вод вартістю 200 млн грн

Кабінет міністрів України на своєму засіданні одноголосно затвердив нову 10-річну державну цільову програму радіаційного та соціального захисту населення міста Жовті Води. Реалізація програми розрахована на 2013-2022 рр., повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.

"Метою нової програми, розробленої обласною владою і представленої ​​на розгляд Кабінету міністрів України, є посилити радіаційний і соціальний захист населення Жовтих Вод. Нова програма розрахована також на 10 років і передбачає вирішення семи основних задач. Загальний бюджет програми більше 200 млн грн", - сказав губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул.

Перше завдання програми - створити та забезпечити функціонування системи постійного екологічного та радіаційного моніторингу території міста. Для цього до кінця 2015 р. планується побудувати, обладнати і ввести в експлуатацію спеціальну лабораторію.

Також планується привести радіаційний фон у житлових, адміністративних будівлях та спорудах до рівня, визначеного нормами радіаційної безпеки України, провести комплекс робіт з реабілітації забрудненої території міста для зниження дозових навантажень на населення, посилити соціальний захист населення, яке проживає на територіях з підвищеним радіаційним фоном. привести відділення функціональної діагностики та відділення відновного лікування спеціалізованої медико-санітарної частини № 9 (СМСЧ-9) до сучасних вимог і т.д.

Також на засіданні уряду Вілкул підбив підсумки реалізації попередньої 10-річної програми радіаційного та соціального захисту населення міста Жовті Води. Попередня програма була прийнята урядом під керівництвом Віктора Януковича в 2003 р. Її реалізація завершується цього року.

"За цей час, а особливо за 2010-2011 рр, значно поліпшено радіаційну ситуацію в місті, а також забезпечено житлом мешканців міста, які проживають в радіаційно небезпечних квартирах і будинках", - сказав Вілкул.

Зокрема, в рамках програми завершується будівництво будинку на 79 квартир для переселенців із радіаційно забруднених районів міста. У 2010 р. була введена в експлуатацію секція А цього будинку на 39 квартир. У вересні 2012 р. буде введена секція Б на 40 квартир. Вартість проекту склала 10 млн грн. Також за час реалізації програми вилучено з території міста всі джерела (3 тис. 973 одиниці) іонізуючого випромінювання загальною активністю понад 15 тис. Кюрі. Реабілітовані найбільш забруднені ділянки міста площею понад 6 га. Проведено роботи з озеленення трьох мікрорайонів міста загальною площею майже 85 га. Побудовано та введено в експлуатацію новий сучасний полігон твердих побутових відходів.

Нагадаємо, раніше також повідомлялося, що Янукович підписав закон, що встановлює пільги для населення, яке проживає в зоні спостереження.