ua en ru

Кабмін затвердив заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній ТЕС

Кабмін затвердив заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній ТЕС Фото: Ігор Насалик (РБК-Україна)

Кабмін виділив компаніям ТЕС 2 млрд гривень кредиту

Кабінет міністрів України затвердив заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій. Відповідне розпорядження було прийнято сьогодні, 18 жовтня 2017 року, у ході засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, уряд прийняв розпорядження Кабміну "Про заходи щодо стабілізації роботи енергогенеруючих компаній теплових електростанцій". ВІдповідний документ представив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

Розпорядження було прийнято з необхідністю доопрацювання в триденний строк.

"Погодити залучення державним підприємством "Енергоринок" додатково до існуючих кредитних ліній, відкритих в ПАТ "Ощадбанк" кредиту в обсязі до 2 млрд гривень для погашення заборгованості, що утворилася до 1 вересня 2017 року перед енергогенеруючими компаніями теплових електростанцій", - йдеться у тексті розпорядження.

Як зазначається у пояснювальній записці, для можливості закупівлі ГК ТЕС неохідних обсягів вугілля, у тому числі імпортованого, з метою забезпечення сталої роботи ОЕС України, недопущення застосування графіків аварійних відключень споживачів, вкрай важливо терміново прийняти урядове рішення для фінансово-економічного збалансування роботи ГК ТЕС.

"Метою прийняття акта є забезпечення джерел фінансування для закупівлі ГК ТЕС вугільної продукції та створення її запасів на складах ТЕС для сталого проходження осінньо-зимового періоду 2017/18 року шляхом погашення ДП "Енергоринок" заборгованості перед ГК ТЕС, за рахунок кредиту, що залучається в ПАТ "Ощадбанк", - йдеться у пояснювальній записці.

Повідомляється, що зазначені кошти спрямовуватимуться виключно для закупівлі вугільної продукції для накопичення її запасів на складах ГК ТЕС.

"Джерелом фінансування повернення та обслуговування кредитних коштів визначається кошторис ДП "Енергоринок" на 2018/19 роки до запровадження повномасштабного ринку електричної енергії", - йдеться у документі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українські атомні електростанції (АЕС) та теплові електростанції (ТЕС) отримають обладнання на 5,5 млрд гривень.