ua en ru

Кабмін затвердив єдиний підхід до формування тарифів на ЖКП

Кабінет міністрів України затвердив єдиний підхід до формування тарифів на житлово-комунальні послуги (ЖКП). Відповідну постанову уряду від 1 червня 2011 р. №869 опубліковано у державному виданні "Урядовий кур'єр".
Зокрема, постанова затверджує:
1. Порядок формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води. Формування тарифів здійснюється ліцензіатами та підприємствами відповідно до річних планів виробництва, транспортування та постачання, економічно обґрунтованих планованих витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, техніко-економічних розрахунків, кошторисів, з урахуванням ставок податків і зборів, цін на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді.
2. Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Формування тарифів здійснюється ліцензіатами відповідно до річних планів ліцензованої діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, економічно обґрунтованих планових витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, у тому числі галузевих технологічних нормативів використання питної води на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства з урахуванням основних особливостей технологічних процесів конкретного виробництва, техніко-економічних розрахунків, кошторисів з урахуванням ставок податків і зборів ,цін на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді.
3. Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та при будинкових територій. Тарифи розраховуються за формулою.
4. Порядок розрахунку роздрібного тарифу на електричну енергію. Тарифи розраховуються за формулою.
5. Порядок встановлення роздрібних цін на природний газ для населення. Механізм формування роздрібних цін на природний газ для потреб населення передбачає: диференціацію таких цін залежно від річного обсягу споживання природного газу населенням та наявності/відсутності лічильників природного газу; збільшення на 10% такої ціни за умови відсутності лічильника газу. Роздрібні ціни на газ для потреб населення розраховуються НКРЕ виходячи з: середньозваженої ціни (яка розраховується за формулою) газу як товару; питомих витрат уповноваженого суб'єкта, пов'язаних із закупівлею та реалізацією природного газу населенню; збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ для споживачів усіх форм власності; загального тарифу на транспортування газу; середньозваженого тарифу на постачання природного газу; податку на додану вартість на ін.
Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування доручено вжити заходів до неухильного дотримання затверджених порядків.
Нагадаємо, 18 липня Президент Україна Віктор Янукович заявив, що вимагає забезпечити єдиний підхід до формування тарифів на житлово-комунальні послуги. Раніше Янукович створив Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України (НКРРКП).
Комісія буде встановлювати тарифи на комунальні послуги відповідно до порядків формування таких тарифів і процедур їх встановлення. Також Нацкомісія буде здійснювати контроль над дотриманням суб'єктами господарювання умов та правил здійснення певних видів діяльності у сфері теплопостачання та централізованого водопостачання і водовідведення.