ua en ru

Кабмін прив'язав збір на пенсійне страхування до вартості авто

Кабінет міністрів України встановив збір на державне пенсійне страхування при купівлі-продажу авто в залежності від його вартості. Про це йдеться в постанові Кабміну № 17 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740".

Згідно внесеним змінам збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу авто виплачується у розмірі залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу у розмірі 3%, 4% і 5%.

Сплачується 3% якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (в Україні з 1 січня 2013 р. розмір прожиткового мінімуму становить 1108 грн);

4% - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

5% - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Суми таких зборів сплачуються на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в підрозділах Державтоінспекції МВС.

Зазначимо, раніше розмір пенсійного збору становив 3% незалежно від вартості автомобіля.

Читайте також: В Україні набув чинності закон про спрощення та здешевлення реєстрації авто на вторинному ринку.