ua en ru

Кабмін уповноважив "Ощадбанк" обслуговувати спецрахунки з оплати за постачання газу

Кабінет міністрів України уповноважив ПАТ "Державний ощадний банк України" обслуговувати поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за гарантованим постачальником природного газу.

Кабінет міністрів України уповноважив ПАТ "Державний ощадний банк України" обслуговувати поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за гарантованим постачальником природного газу. Про це йдеться у постанові уряду № 217 від 18 червня 2014 р.

"Відповідно до статті 191 закону України "Про теплопостачання" Кабінет міністрів України постановляє... визначити уповноваженим банком, який обслуговує поточні рахунки із спеціальним режимом використання, відкриті відповідно до цієї постанови, публічне акціонерне товариство "Державний ощадний банк України", - йдеться у документі.

Також уряду затвердив порядок розподілу коштів, що надходять на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків з гарантованим постачальником газу.

Так, згідно з порядком, теплопостачальні організації, що здійснюють продаж теплової енергії, для виробництва якої повністю або частково використовується природний газ, куплений у гарантованого постачальника природного газу , та їх структурні підрозділи відкривають у місячний строк з дня набрання чинності постановою в "Ощадбанку" спецрахунки для зарахування коштів, що надходять за спожиту теплову енергію від категорій "населення", "бюджетні установи" та "інші споживачі".

"У разі встановлення для певної категорії споживачів окремих тарифів на теплову енергію або цін на природний газ, що використовується для виробництва теплової енергії для потреб окремої категорії споживачів, відкривається окремий спеціальний рахунок для зарахування коштів, що надходять за спожиту теплову енергію від такої категорії споживачів", - йдеться у порядку.

Те ж саме мають зробити і теплогенеруючі організації, які купують природний газ у гарантованого постачальника для виробництва теплової енергії та здійснюють її продаж теплопостачальній організації для подальшого постачання споживачам тепла.

"Ощадбанк" протягом 5 днів після закінчення строку відкриття спецрахунків подає Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, перелік таких рахунків, відкритих теплопостачальними організаціями, їх структурними підрозділами та теплогенеруючими організаціями, для розміщення на власному сайті НКРЕ.

Теплопостачальні організації, їх структурні підрозділи інформують споживачів про відкриті в "Ощадбанку" спец рахунки для оплати спожитої теплової енергії.

"Усі категорії споживачів, яким здійснювався відпуск теплової енергії, сплачують її вартість шляхом перерахування коштів виключно на спеціальні рахунки, відкриті теплопостачальними організаціями, їх структурними підрозділами в уповноваженому банку для відповідної категорії споживачів", - йдеться у повідомленні.

"Ощадбанк" здійснює перерахування коштів, що надходять на спецрахунки згідно з реєстром нормативів перерахування коштів, що надходять як плата за теплову енергію від усіх категорій споживачів та як плата за вироблену теплову енергію, що затверджується НКРЕ.

Теплопостачальні та теплогенеруючі організації подають НКРЕ до 20 числа місяця, що настає за розрахунковим періодом, засвідчену уповноваженим банком інформацію про рух коштів на спеціальних рахунках за відповідний період.

Відповідальність за своєчасне укладення з уповноваженим банком договорів банківського рахунка, відкриття та обслуговування спеціальних рахунків покладається на керівників теплопостачальних та теплогенеруючих організацій.

НКРЕ перевіряє подані нормативи, затверджує реєстр, доводить до відома уповноваженого банку для виконання не пізніше ніж за один робочий день до початку місяця, в якому застосовуватимуться нормативи, та розміщує на власному сайті.

"Ощадбанк" згідно з умовами договору банківського рахунка здійснює перерахування коштів за спожиту теплову енергію із спеціальних рахунків, відкритих структурними підрозділами теплопостачальних організацій, на спеціальні рахунки теплопостачальних організацій двічі на день, а саме: до 10:00- залишок коштів на початок операційного дня; до 17:00 - кошти, що надійшли протягом операційного дня на спеціальні рахунки, відкриті структурними підрозділами теплопостачальних організацій.

"Ощадбанк" до 12-ї години операційного дня здійснює розподіл коштів, що надійшли за попередній день від структурних підрозділів теплопостачальних організацій та споживачів, відповідно до затвердженого Комісією реєстру та перерахування коштів на рахунки.

Дія цього порядку не поширюється на розрахунки, що здійснюються відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 11 січня 2005 р. № 20 "Про затвердження порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій" та інших нормативно-правових актів щодо погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію.