ua en ru

Кабмін стабілізував ситуацію в ПФ, що не відміняє необхідності реформи, - експерти

Зростання доходів Пенсійного фонду - безумовний успіх уряду, проте це не вирішить проблем пенсійної системи і економіки країни в цілому, вважає голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Збільшення надходжень до Пенсійного фонду свідчить про те, що уряду в цілому і профільному віце-прем'єрові Сергію Тігіпко вдалося покращити загальний економічний стан в країні. Очевидно, що потроху оживає економічне життя, темп невеликий, але є. Частково спрацював Податковий кодекс, можливо, дуже ретельно працюють податкові органи. Але робота є, і результат є", - відзначає експерт.

Разом з тим В.Фесенко вважає, що реальних підстав для відмови від пенсійної реформи немає. "В цілому проблеми Пенсійного фонду ховаються в демографічних показниках населення і в застарілості солідарної системи пенсійного забезпечення. Поза сумнівом, необхідно переходити до наступного етапу - накопичувальної системи з особовими пенсійними рахунками", - упевнений експерт. На його думку, пенсійна реформа перестала рухатися не тому, що економічна ситуація дуже хороша, а тому, що "партія влади боїться зростання соціальної напруги, в самому уряді є неузгодженість дій, йде гра в "поганого" і "хорошого" реформатора".

На думку політичного експерта Віктора Циганова, відкладаючи пенсійну реформу, влада не вирішує проблему несправедливості в пенсійному забезпеченні. "Адже питання не в тому, які пенсії українці отримують, а в тому, чи справедливі ці пенсії. Нинішня влада прийшла на гаслах справедливості. А невиконання передвиборних обіцянок є найбільшою політичною корупцією", - підкреслив В.Циганов.

Нагадаємо, як заявив віце-прем'єр С.Тігіпко, за перший квартал поточного року надходження до Пенсійного фонду збільшилися на 22,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р.