ua en ru

Кабмін погодив законопроект щодо визначення кваліфікованих інвесторів на ринку цінних паперів

Кабінет міністрів України на своєму черговому засіданні, що відбулося 26 вересня 2013 р., погодив проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кваліфікованих інвесторів в цінні папери", розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Про це повідомляє прес-служба комісії.

"Зауважу, що ключовою новацією даного регуляторного акта є запровадження визначення на законодавчому рівні поняття "кваліфікований інвестор" та передбачення механізму розміщення цінних паперів серед кваліфікованих інвесторів на фондовому ринку України. Перш за все, дані нововведення впроваджуються з метою обмеження доступу до ризикованих операцій некваліфікованих інвесторів. Тобто, просто кажучи, даною ініціативою ми хочемо захистити некваліфікованих інвесторів, так званих "пересічних громадян", від вкладення в досить ризикові інструменти, пропоновані фондовим ринком. Сподіваємось, що зазначені норми сприятимуть підвищенню ефективності інвестиційного клімату на вітчизняному фондовому ринку та адаптації національного законодавства в сфері фондового ринку до європейських норм", - зазначив голова НКЦПФР Дмитро Тевелєв.

За словами розробників законопроекту, ця норма існує і досить успішно зарекомендувала себе в багатьох країнах Європейського Союзу, а також в Російській Федерації.

Документом передбачено покладання на комісію завдання щодо встановлення порядку ведення Реєстру кваліфікованих інвесторів в цінні папери, критеріїв відповідності фінансових установ статусу кваліфікованого інвестора, визначення критеріїв ризикованості цінних паперів та деривативів. Також законопроектом пропонується встановлення обмеження на здійснення розміщення (видачі) та обігу фінансових інструментів, які віднесенні до ризикових відповідно до критеріїв ризикованості, серед некваліфікованих інвесторів та запровадження механізму забезпечення такого обмеження.